Milanović: "NDH je najstrašnije moralno i političko posrnuće" (FITO/VIDEO)

Milanovic FB

Фото: Faceboook/Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas hrvatski parlament da zakonom zabrani veličanje ustaštva.

On je poručio da neće ustuknuti pred štetočinama i parazitima koji, kako je naveo, misle da doveka mogu da se afirmišu na NDH, najstrašnijem moralnom i političkom posrnuću u modernoj hrvatskoj istoriji.

Milanović je to poručio u odgovoru na optužbe i prozivke desničara zbog jučerašnje izjave u Jasenovcu da spomen ploču HOS-a sa ustaškim pokličem "za dom spremni" treba maknuti i negde je baciti.

"Kad sam juče u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam hteo da obezvredim ili umanjim žrtvu poginulih pripadnika HOS-a, čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost", napisao je Milanović na svom fejsbuk profilu.

Pojasnio je da ono što jeste hteo da kaže i na čemu, ističe, neće prestati da istrajava, "jeste prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizovali zločinački karakter NDH i da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske".

Poručio je da neće ćutati pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva i za neometano širenje mržnje i laži.

"Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu doveka da budu paraziti na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj istoriji", naveo je hrvatski predsednik.

Pozvao je sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizovane evropske države.

"Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsednik vlade RH Andrej Plenković to podržati", jasan je Milanović.

Za kraj je istakako da se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi:

"Ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena je pre desetak godina. A ovako je o istome govorio predsednik Tuđman 1992. godine", naveo je Milanović i objavio snimak gostovanja Tuđmana kod Romana Bolkovića pre 28 godina.

(Izvor: Tanjug)

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa novoobolelih od koronavirusa 37, oporavljenih 57 i umrlih troje, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Hrvatsko predsedanje EU je katastrofa, ocenjuje portal "Juropijan vjuz", koji se bavi praćenjem i analizom tema u vezi sa funkcionisanjem Evropske unije.

"Uvek za život! Uvek kad je to moguće. Ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritisaka okoline. Bez stigmatizacije. Bez patrijarhalizma", kaže Kolinda Grabar-Kitarović

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone