Mediji u Hrvatskoj: Milanović postupio ispravno na komemoraciji u Okučanima

Zoran-Milanović,-printscreen

Foto: printscreen/youtube

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ispravno je postupio kada je zbog ustaškog pokliča "za dom spremni" napustio komemoraciju u Okučanima, ali je žalosno to što će zbog nekoliko razbojnika i provokatora, istinski važna oslobodilačka akcija kao što je Bljesak, danima povezivati s ustašonostalgičarima, piše Jutarnji list.

U komentaru povodom odlaska Milanovića iz Okučana zbog kršenja protokola pojavom natpisa "za dom spremni", autor Robert Barjuši konstatuje da se to što se dogodilo moglo i očekivati.

Kao što je očigledno, kaže, da će se slični ili još ružniji incidenti dešavati i na budućim događajima na kojima će učestvovati Zoran Milanović, legalno izabrani predsednik Republike Hrvatske.

Barjuši piše da je HOS-ov ustaški poklič "za dom spremni" de facto legalizovan u Hrvatskoj, uprkos stavu Ustavnog suda da je to pozdrav iz totalitarnog režima kojim se manifestuju mržnja i rasizam.

Pa ipak, ukazuje autor, često se dešava da niži sudovi ne poštuju Ustavni sud i oslobađaju ustašoide koji uzvikuju ZDS ili spomenuti poklič nose na majicama.

Primer je, navode, prošlogodišnja presuda sudije iz Slunja, koji je zaključio da Marko Perković Tompson ne ugrožava javni red niti podstiče na mržnju i netrpeljivost dok uzvikuje "za dom spremni", kada na koncertima peva Čavoglave.

"Uostalom, nije li pre nekoliko dana i ministar branitelja Tomo Medved iz petnih žila branio pravo nekadašnjih pripadnika HOS-a da i u okolini ustaškog gubilišta Jasenovac, javno koriste poklič ''za dom spremni? Ako nas služi pamćenje, premijer Andrej Plenković potom nije upozorio podređenog ministra da je neprihvatljivo braniti pozdrav koji je korićen isključivo u jednoj kvislinškoj kvazidržavi", piše Barjuši.

Pilsel podržao Milanovićev odnos prema "za dom spremni"

 

Hrvatski novinar, pisac i teolog Drago Pilsel podržo je predsednika Zorana Milanovića, koji je ranije danas napustio komemoraciju u Okučanima zbog isticanja ustaškog pokliča “za dom spremni”.

“Razdragan premijer (Andrej) Plenković u Okučanima nakon desanta neoustaša. Za provokatorsku diverziju ministra Medveda su čak i Glogoškog izvukli iz naftalina. Moja podrška predsedniku Milanoviću”, napisao je Pilsel na svom tviter nalogu.

On je citirao izjavu predsednika SDS S Milorada Pupovca koji je povodom jutrošnjeg incidenta u Okučanima na obeležavanju godišnjice policijsko-vojne akcije Bljesak rekao: “Ko god napravi odmak od tog pozdrava, napravio je dobro za Hrvatsku''''.

(Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbi ga pamte kao krvnika i poglavara ustaške NDH, a pored brutalnih zločina koje je izvršio nad Srbima, danas ni hrvatima nije preterano drag.

Председници Хрватске и Словеније, Зоран Милановић и Борут Пахор састали су се данас у Оточцу на Крки и заједнички констатовали да желе боље односе упркос "проблемчићима".

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone