Linta: Ustaški grafiti poziv na obračun sa preostalim Srbima

Miodrag Linta

Foto: Medija centar

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta upozorio je danas na grafite mržnje u srpskom selu Morpolača kod Benkovca i pozvao nadležne u Hrvatskoj da ih što pre pronađu i osude odgovorne.

Na tabli na ulazu u selo iz pravca Šibenika ispisano je "Ubij Srbina" kao i na zidu demolirane seoske zadruge, gde se još našao ustaški simbol "U" i poruka "Hrvatski Vukovar".

Ovi grafiti, kaće Linta, predstavljaju poziv na obračun sa malobrojnim Srbima u Morpolači i okolnim srpskim selima i način su da se svim preostalim Srbima ponovo stavi do znanja da treba da se isele ili asimiluju.

Linta kaže da je uveren da vlast neće ništa učiniti kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima kada su veterani, podseća, pre gotovo četiri godine prekunuli sabor Morpolačana uz povike "Hrvatska do Zemuna".

Podseća i da su "ustaske snage" i 2017. sprečile sabor Morpolačana povodom obeležavanja seoske slave Svetog Vasilija tako što su dva veteranska udruženja preko lokalnog medija "Zadarski list" danima širila mržnju prema Srbima.

U selu Morpolača, po popisu stanovništva 1991. godine živelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba. Po popisu iz 2011. godine u selu ih je 49.

Selo je jedinstveno u krajiškom području po tome što su malobrojni srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela 2015. uoči Svetog Ilije, na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Oficira Kraljevine Jugoslavije i komandanta crnogorskih četnika tokom Drugog svetskog rata, Pavle Đurišića, Dragišu Vasića, Zaharija Ostojića i Petra Baćevića ustaše su zverski umorile. Sekula Drljević je četnike predao zloglasnom ustaškom popu Filipoviću.

Stariji muškarac sa potvrđenom infekcijom Covid-19 danas po podne pobegao je iz splitske bolnice Križine u svoj stan.

U srpskom selu Gornje Kusce kod Gnjilana, na nekoliko lokacija u nedelju su ispisani grafiti sa uvredljivim porukama upućenim Srbima i policiji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone