Југославија је увек била јака у наивној уметности, вазда добрих наиваца на уљу и масти

praljak_983x755

Извор: принтскрин/Твитер

Објава на Твитеру да је у задарској Градској библиотеци изложена слика ратног злочинца Слободана Праљка, изазвала је је низ занимљивих коментара.

Праву поплаву коментара изазвао је извесни Гордан Духачек, када је на свом Твитер налогу обелоданио како се у Градској библиотеци у Задру може видети уље на платну које приказује тренутак када осуђени ратни злочинац Слободан Праљак испија отров у хашкој судници.

 
Према његовим наводима, ауторка овог дела је сликарка Соња Бутић Давидоф, а посебну пажњу оних који су коментарисали ову објаву изазвала је чињеница да је на слици истакнута и марка монитора и то погрешно написана.

Међу коментарима истичу се они који су констатовали да је у питању „мртва природа”, „хуља на платну” или „цијанкалиј на платну”.

Пао је и предлог да се од ове слике направи оглас уз поруку: „Умрите уз Леново”! Свој смисао за маркетинг показао је и корисник који је поручио да је на слици светски познати бренд „Праљковача из Мостара”, док је други констатовао да је ово једина здравица на коју не можеш рећи „живео”. Један Мирослав је написао да је ауторка могла узети неке паре од Ленова за рекламу само да је исправно написала назив компаније.

Свој коментар поставио је и београдски режисер Срђан Драгојевић: „Југославија је увек била јака у наивној уметности. Вазда добрих наиваца”.

Било је и реакција да је у питању „фашисоидна уметност”, да је сликарка „Томпсонка са четком”, као и да је ненормално да се овако нешто нађе у библиотеци. Неко је подсетио да би Срби рекли „пола пије, пола Шарцу даје”, али се могла прочитати и констатација да је у питању ремек дело модерне наиве - „генерал контра отрова”

На крају, постављено је и питање сликарске технике: „Зашто уље на платну? Да ли и Хрватима религија не дозвољава на масти”?

Глас јавности / Новости / од 29.08.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Хрватско министарство спољних и европских послова оштро је реаговало је на изјаве српских званичника у вези са акцијом "Олуја" и прославом, оцењујући их као "злонамерне и потпуно неутемељене".

U Hrvatskoj je u martu boravilo oko 118 hiljada turista ili 75 odsto manje nego u istom mesecu 2019., dok je noćenja ostvareno 53 odsto, prvi su podaci iz sistema eVisitor koji potvrđuju izuzetno negativan uticaj pandemije korona virusa na turistička kretanja, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Devojčica koja je povređena u zemljotresu u Zagrebu je nepromenjeno i bori se za život

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета