“Hrvatsko rešenje” problema za turističke agencije

touristss

Izvor: Pixabay

Hrvatski sabor usvojio je izmene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku koji je omogućio turističkim agencijama izdavanje vrednosnih vaučera umesto vraćanja novca putnicima za već uplaćene paket aranžmane.

Kako objašnjavaju u udruženju turističkih agencija, ovim rešenjem putnici su zaštićeni, jer dobijaju vrednosne vaučere koje mogu iskoristiti za drugo putovanje ili za neki drugi termin za već uplaćeno putovanje po smirivanju situacije sa korona virusom, prenosi poslovni.hr.

Kako se ističe, vaučer će biti pokriven već dogovorenom garancijom putničkih agencija za slučaj nesolventnosti. Izmene zakona predvidjaju da putnik ima i pravo ukoliko se odluči za povraćaj sredstava i ne želi iskoristiti ranije uplaćeno i rezervisano putovanje, po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti i na puni povračaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana.

I hrvatske turističke agencije, kao i svuda po svetu, posle izbijanja epidemije korona virusa našle su se u velikom problemu. Osim što nije bilo novih bukinga i priliva bilo kakvih finansijskih sredstava praktično od februara, agencije nisu mogle ni do novca za već rezervisana putovanja, jer je on već prosledjen drugim učesnicima u lancu paket aranžmana, poput aviokompanija i hotela.

Ovo rešenje je uskladjeno sa sličnim rešenjima koje su zemlje članice Evropskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) primenili u svojim zemljama, kako bi sprečile finansijsku propast turističkih agencija i zaštitile interese putnika u vremenu pandemije korona virusa.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koronavirusom u CG dosad je zaraženo 10 zdravstvenih radnika - šest lekara i četiri medicinske sestre, dok je 237 njih u kućnoj izolaciji.

Koronavirus je u Italiji odneo žrtvu među lekarima, a poslednja žrtva je 62-godišnja lekarka porodične medicine iz gradića Mire u pokrajini Veneto, objavilo je  udruženje lekara Fnomceo.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone