hrvatska

Hrvatsko ministarstvo rada priprema novi zakon koji bi omogućio suspendovanje  sadašnjeg Zakona o radu, pa bi zaposleni u celoj Hrvatskoj mogli očekivati manja prava ako takav predlog prodje, piše 24sata.hr

 Ukratko, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, teškoća u radu firmi  ili njihovog  zatvaranja, poslodavci bi mogli smanjivati platu radnicima do minimalne, promeniti uslove ugovora u radu i rezati sve ugovorene dodatke radniku.

Mediji navode da bi se mogla smanjiti i naknada za nezaposlene koji se prijavljuju na berzu rada.

 Iako resorno ministarstvo poručuje da nijedna odredba neće biti doneta bez konsultacija sa sindikatima, oni smatraju da je Vlada odlučila da iskoristi vanredne okolnosti na štetu radnika.

 S druge strane, poslodavci su još ranije upozorili da ukoliko u ovim vanrednim okolnostima ostanu da važe sve odredbe zakona, mogli biiti izloženi tužbama radnika. Jer, na primer, ako ne mogu isplatiti platu i ugovorene dodatke zbog pada prihoda ili zatvaranja, postojeći zakon bi dao pravo radniku da ih tuži. 

Poslodavci ističu da sada nije regulisan ni rad od kuće, a ne mogu poslati radnike ni na godišnji odmor. 

Novi zakon bi omogućio i  Vladi da reže materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama jer bi ostavio mogućnost da poslodavac jednostrano suspenduje prava iz kolektivnih ugovora.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

LOVAČKI SAVEZ SRBIJE SE PRIDRUŽIO BORBI PROTIV COVID-19. U zasigurno najtežim trenucima za celu planetu, kada vodimo bitku za opstanak čovečanstva i živote svojih najmilijih, potrebno je da pre svega budemo ljudi. Sada je najbitnije da ostanemo zdravi, da ulažemo u zdravlje naših sugrađana koji su započeli borbu sa ovim virusom, naročito misleći na medicinsko osoblje.

Kod dubrovačke plaže Kopakabana u Jadranskom moru primećena je ajkula, zbog čega su kupači izašli iz mora.

U prethodnih nekoliko dana raste broj novoobolelih od korona virusa u Srbiji, ali i broj testiranih koji je juče dostigao skoro 10.000. Uprkos toliko velikom broju, sve su češće žalbe građana da ne mogu da se testiraju.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone