Hrvatska policija obeležava migrante sprejom: Oni sa iscrtanim krstom na glavi su tražioci azila! (FOTO)

policija

Izvor: Pixabay

Hrvatska policija bojom u spreju crta krstove na glavama migrantima koji traže azil prilikom pokušaja prelaska granice iz Bosne, tvrdi "Gardijan". Objavljene su brojne fotografije incidenta kojeg su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao "najnovije ponižavanje" hrvatskih vlasti migranata koji putuju balkanskom rutom.

UN je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju, prenosi hrvatski portal Indeks.

-Očigledno je da je jedan od razloga namerno ponižavanje izbeglica i migranata koji pokušavaju da pređu granicu- rekao je Džek Sapok iz nevladine organizacije "No Name Kitchen" (NNK).

-Koliko shvatam, postoje dva moguća motiva. Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju preći granicu ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste verski simbol kako bi psihološki traumatizovale ove muškarce, koji su većinom muslimani- kazao je Sapok.

NNK je naveo kako su 6. maja u Poljani u Bosni migranti poterani nazad i obojeni narančastom bojom. Oduzeti su im novac i mobilni telefoni.

Guardian piše kako se jedna druga grupa 7. maja vratila u kamp Miral pored Velike Kladuše i opisala sličan postupak hrvatske policije.

Humanitarni radnici UN-a dokumentovali su sistemsko zlostavljanje hrvatske policije, navodi Gardijan, koja je vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odeću.

UN-ova agencija za izbeglice, UNHCR, saopštila je kako je "duboko zabrinuta zbog prijavljenog nasilja i postupanja s migrantima i izbeglicama od strane hrvatske policije".

-Naša organizacija je već ranije primila verodostojne izveštaje judi koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju- rekao je za Gardijan Zoran Stevanović izUNHCR-a.

-UNHCR je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve tvrdnje o kršenjima i zloupotrebama i da uspostavi nezavisni mehanizam procene kako bi se utvrdile činjenice o situaciji na granici- dodao je.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odobrila izvoz kvasca, kao i donaciju natrijum hlorida Republici Srpskoj u cilju brobe protiv virusa Kovid-19.

Novinaru Domagoju Margetiću sinoć je neko napao njegov dom u Zagrebu. Nepoznati muškarac mu je lupao po vratima i pretio, a na kraju je vrata zalio fekalijama. Napad je Margetić prijavio policiji.

Hrvatska će biti spremna da prihvati turiste čim se za to steknu epidemiološki uslovi, izjavio je danas direktor Hrvatske turističke zajednice (HZT) Kristjan Stančić, koji smatra da u narednom periodu treba više podsticati domaći turizam.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone