laboratorija-pixabay 2

U Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" hrvatski stručnjaci izolovali su novi koronavirus SARS-COV-2, odnosno uzgojili su ga u laboratorijskim uslovima, javljaju hrvatski mediji. To je, kako navode, prvi korak ka razvoju vakcine.

- Uzgojili smo virus u laboratorijskim uslovima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2 - kazala je za RTL biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko.

- Kao prvo je tu neka stvar da se celi virusni genom izdvoji, da se vidi kakav je sled nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako se umnožava -  objasnio je Ivan Kristian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

- Bili smo u totalnom haosu. Radili smo cele nedelje od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, radoznalost je tu nekako prevladala da sam ja uspela da odem u laboratoriju i stavim taj bris na ćelije. Nakon pet dana sam došla i videla da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako - objasnila je za RTL.

Izolovan virus poslali su u Nemačku, i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

 

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U izjavi američke pevačice jasno se vidi kroz koliku muku je prošla, zajedno sa svojim naslednikom

Direktor Epla Tim Kuk je na Tviteru objavio da se ova kompanija odlučila na proizvodnju i distribuciju zaštitnih vizira za medicinare.

Italijanski infektolog Đovani Reca navodi da bi fudbal na "Čizmu" mogao da se vrati u roku od mesec dana.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone