Glas Javnosti

U Skupštini Srbije za ministarku prosvete izabrana Slavica Đukić Dejanović

Vesti
Autor: Glas javnosti

Većinom glasova u Skupštini Srbije narodni poslanici su izabrali Slavicu Đukić Dejanović za novu ministarku prosvete.

Za Đukić Dejanović je glasalo 149 poslanika, protiv  je bilo 40, a uzdržanih je bilo pet.

Pošto je izabrana, Slavica Đukić Dejanović položila je zakletvu u Narodnoj skupštini.

Ukupno su glasala 194 poslanika. Glasalo se javno, tako što su čitana imena poslanika, koji su se onda izjašnjavali „za“ ili „protiv“.

Podsetimo, Slavica Đukić Dejanović predložena je za ministarku prosvete, nakon što je Branko Ružić podneo ostavku na tu funkciju. Đukić Dejanović je i ranije bila ministarka u Vladi Srbije, u nekoliko resora.


Slavica Đukić Dejanović rođena 1951. u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske, doktorske studije i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U sedam mandata bila je poslanik u Skupštini Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. U prelaznoj Vladi Srbije bila je ministar za brigu o porodici i član Interparlamentarne unije.

Obavljala je funkciju predsednika Skupštine Srbije od 2008. do 2012. godine, kao i funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije, od početka aprila do kraja maja 2012. godine. Od 2012. do 2014. bila je ministarka zdravlja Srbije.

Najveći deo svoje karijere provela je kao redovni profesor, šef Katedre za psihijatriju i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu. Od 1982. godine u nastavi je na predmetu „Psihijatrija“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Bila je najmlađi žena doktor medicinskih nauka u Šumadiji i osnivač je dnevne Psihijatrijske bolnice.

Obavljala je funkciju direktora Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu u periodu od 1993. do 2000. godine, a od 2014. do 2016. godine bila je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.

Od avgusta 2016. do oktobra 2020. obavljala je funkciju ministarke bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku. Trenutno obavlja funkciju specijalne savetnice za implementaciju Agence 2030.

Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za studente redovne nastave i jedan je od autora tri udžbenika za studente posle diplomske nastave. Autor je i koautor više od 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je, samo u poslednjih pet godina, 31 objavljen na SCI listi.

Nosilac je priznanja Psihijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, Povelje za doprinos zdravstvu grada Kragujevca, kao i Đurđevdanske nagrade.

Član je Udruženja psihijatara Srbije, a obavljala je funkciju predsednika tog udruženja u dva mandata.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Pero Postar u 25.07.2023 18:01:25 h
     0 
Prosveta ce da procveta.