Glas Javnosti

U Nemačkoj se nalazi više od 1.000 aktivnih članova italijanske mafije

Svet
Autor: Glas javnosti

U aktuelnom izveštaju nemačkog Ministarstva Unutrašnjih Poslova stoji da je preko 1.000 pripadnika jedne od italijanskih organizacija organizovanog kriminala trenutno aktivno na teritoriji Nemačke.

Ovi podaci su proizašli iz informacija koje su pružila savezna i pokrajinska ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru na pitanje poslaničke grupe Zelenih u Bundestagu.


Od ukupnog broja mafijaških članova, njih 519 pripada kalabrijskoj Ndrangeti, 134 sicilijanskoj Cosa Nostra, dok 118 članova pripada napuljskoj Camorri. Osim ovih poznatih grana mafije, registrovano je i prisustvo 33 člana Stidde, sicilijanske grupe, i 37 članova kriminalne organizacije iz provincije Apulije. Navedeno je da se 162 člana mafije ne mogu svrstati ni u jednu od poznatih podgrupa.


Izveštaj dalje otkriva da mafija u Nemačkoj najaktivnije posluje u oblasti gastronomije i prodaje hrane, kao i u trgovini automobilima. Krivična dela koja se najčešće povezuju sa mafijom obuhvataju utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu podsticaja.


Marsel Emerih, predstavnik Zelene stranke u komitetu za unutrašnju politiku Bundestaga, ističe da je Nemačka zbog velikog prisustva gotovine u poslovnom svetu pogodna za pranje novca, nazivajući je "evropskom peračicom novca".

Mafija u Nemačkoj, prema izveštaju, vešto izbegava javnost. Nakon pada Berlinskog zida tokom 1990-ih, primećena je pojačana aktivnost mafije na istoku zemlje, gde je otvaranje restorana, posebno sa italijanskom kuhinjom, pratilo milionske investicije države u ekonomske podsticaje.

Jedan od retkih naglašenih slučajeva mafije u Nemačkoj dogodio se 2007. godine, kada je šest članova porodice iz Kalabrije ubijeno u italijanskom restoranu u Duizburgu.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR