Glas Javnosti

SAD razmatra prodaju zaplenjene ruske superjahte

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka vlada trenutno plaća više od 7 miliona dolara godišnje za održavanje zaplenjene ruske superjahte "Amadea", koja je pritvorena na osnovu američkog naloga.
Jahta, vredna 300 miliona dolara i duga 106 metara, zaplenjena je u Fidžiju u maju 2022. godine, pod optužbom da je vlasništvo Sulejmana Kerimova, ruskog milijardera koji je sankcionisan od strane SAD 2014. i 2018. godine zbog ruskih aktivnosti u Siriji i Ukrajini.

 
Američke vlasti trenutno razmatraju mogućnost prodaje jahte kako bi smanjile troškove održavanja, koji su ocenjeni kao "prekomerni", s obzirom na to da se mesečno za održavanje izdvaja oko 600.000 dolara. Ovi troškovi uključuju plate posade, gorivo, održavanje, uklanjanje otpada i druge troškove.
 
Pokušaji prodaje jahte nailaze na izazove od strane Eduarda Hudainatova, bivšeg direktora ruske državne naftne i gasne kompanije Rosneft, koji tvrdi da je pravi vlasnik "Amadee" i osporava da jahta može biti oduzeta jer on nije pod sankcijama.
Sudska bitka oko vlasništva jahte i dalje traje, a američki tužioci tvrde da Hudainatov deluje kao "slamka vlasnik" kako bi se prikrila Kerimova uloga i naglašavaju važnost održavanja jahte radi očuvanja njene vrednosti​.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR