Glas Javnosti

Koji su rokovi za formiranje Skupštine i formiranje nove Vlade Srbije nakon izbora?

Politika
Autor: Glas javnosti

Izbori su u nedelju, 17. decembra, a nakon završetka izbornog procesa uslediće i konstituisanje novog saziva Skupštine, a zatim i formiranje nove Vlade.

Konstitutivna sednica Narodne Skupštine se mora održati najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Proces proglašenja konačnih rezultata izbora može da produži eventualno ponavljanje glasanja na određenim biračkim mestima, kao što je to prošle godine bilo u slučaju glasanja na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu, u mestu Veliki Trnovac.


Konstituisanje Skupštine počinje sednicom sazvanom od strane predsednika Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.


Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu. Rok za formiranje Vlade je 90 dana od od dana konstituisanja Narodne skupštine.


Ako do formiranja Vlade ne dođe, odnosno ako mandatar ne uspe u roku od mesec dana da formira vladajuću koaliciju, predsednik Republike raspušta Narodnu Skupštinu, i tada se ide na nove izbore.


Glas javnosti/D01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR