Glas Javnosti

SKANDALOZNO: Tužiteljka odbila da zastupa optužnicu protiv Sentinih policajaca

Hronika
Autor: Glas javnosti

Jelena Stevančević, tužiteljka iz beogradskog Višeg javnog tužilaštva, koja je vodila istražni postupak protiv trojice policajaca iz Četvrtog odeljenja beogradske policije, optuženih za zloupotrebu položaja i zlostavljanje i mučenje dvojice muškaraca, odbila je da zastupa ovaj slučaj pred Višim sudom, gde je juče trebalo da otpočne postupak.

Stevančevićeva je pre nekoliko dana tražila od glavnog tužioca Nenada Stefanovića da se predmet dodeli nekom drugom – jer se ona ne slaže sa kvalifikacijom krivičnih dela koji se optuženim policajcima stavljaju na teret. Tačnije, ona je ocenila da je delo zloupotreba položaja, koje taj predmet i optužene policajce, jedino i drži u postupanju VJT i Nenada Stefanovića, zapravo ne postoji, te da je optužba u tom delu u potpunosti neosnovana

Stav tužiteljke Stevančević samo je potvrdio raniji utisak javnosti da su trojica optuženih policajaca žrtve organizovanog režimskog progona kompletnog Četvrtog odeljenja beogradske policije, a posebno bivšeg načelnika Slobodana Milenkovića zvanog Mali Senta i šefa Dušana Mitića zbog razotkrivanja najveće narko plantaže i fabrike droge zvane “Jovanjica”.

Da je postupak fingiran i baziran na odmazdi zbog “Jovanjice”, ukazalo se i pre mesec dana, kada je Milan Isakov, jedan od optuženih policajaca, saslušan u Specijalanom sudu na suđenju za “Jovanjicu”.

Nedugo pošto je dao iskaz i označio višeg tužioca Nenada Stefanovića kao osobu koja postupkom za zloupotrebu položaja pokušava da na njega izvrši pritisak, između ostalog i zbog toga što je svog bivšeg načelnika obezbeđivao kada je otpočela hajka, VJT je, istog dana, protiv njega podiglo optužnicu. Način na koji je to izvedeno ostavljao je takođe samo jedan utisak, ali istovremeno odredio budući stav neposlušne tužiteljke Stevančević.

Naime, koliko je Stefanoviću bilo bitno da istog trenutka optuži Isakova pokazuje to što je predmet, koji je još bio u istražnoj fazi, otet Stevančevićevoj iz kabineta, jer je u tom trenutku bila na odmoru.



Preuzela ga je šefica antikoruptivnog odeljenja Željka Nikolaidis, javnosti poznata kao tužiteljka koja je iz više navrata saslušavala inspektora Milenkovića. Po kratkom postupku, napisala je optužni akt i sa vidnim nedostatcima i manjkavostima ga uputila sudu.

“Predmeti se na takav način preuzimaju samo zbog nekog neodložnog postupanja, ograničenog rokovima. Pošto ničeg hitnog iz tog domena nije bilo u predmetu, postalo je očigedno šta je po sredi. U drugim okolnostima, optužnicu koja obiluje takvim greškama i proputima sud bi odmah vratio na doradu. Ovde je pak, suđenje zakazano ekspresno, jer je verovatno neko vodio računa i kom sudiji će predmet biti dodeljen”, kaže sagovornik.



On dodaje da je Stevančevićevoj po povratku s odmora vraćen predmet na dalje postupanje, kao i da ju je optužni akt koji je u međuvremenu podignut ostavio bez teksta.

“Pošto se nije slagala kako sa pravnom kvalifikacijom krivičnih dela, tako i sa opisanim radnjama, pobrojanim dokazima i drugim sastavnim delovima svake optužnice, Stevančevićeva je najpre predmet odnela svojoj neposrednoj šefici koja je i podigla optužnicu, Željki Nikolaidis, ali je ona odbila da ga preuzme uz komentar da je ona rukovodilac odlodeljenja i da ne zastupa predmete u sudnicama”, dodaje naš sagovornik.

Dodaje da je Stevančevićeva potom pisanim putem zatražila od Stefanovića da predmet dodeli nekom drugom, navodeći pritom precizno zašto odbija da isti nadalje zastupa.

“Stefanović je shodno svojim navikama, pokušao da joj naredi da uzme predmet, ali je ona zatražila da joj izda obavezno uputstvo. Znajući da bi time stvorio uslove da se u sve upletu i njemu nadređene komsije, predmet je dao jednoj od svojih bližih saradnica, Danijeli Kljajić. Ona se juče pojavila na suđenju, ali je pretres naposletku odložen zbog izostanka jednog od okrivljenih policajaca”, kaže naš sagovornik.

Pošto su mediji objavili da je Stefanoviću postupajuća tužiteljka “otkazala poslušnost” i odbila da u sudnici goni policajce, javnosti je uputio saopštenje u kom je naveo da postupak protiv policajaca nema nikakve veze sa “Jovanjicom”, te da je Stevančevićeva tražila sopstveno izuzeće – zbog pristrasnosti. Po kom zakonskom osnovu je Stevančevićeva pristrasna, te kako je moguće da to nije bila tokom višemesčne istrage, Stefanović nije precizirao u svom saopštenju.

Podsetimo, trojica inspektora Miloš Knežević, Milan Isakov i Miloš Vešović terete se da su zloupotrebili službeni položaj 28. septembra 2022. godine. Oni su tada, prema navodima optužnog predloga, pretukli dvojicu mladića, nakon svađe oko oštećene nargile, koju su prethodno iznajmili od Isakova. Jedan mladić je zadobio tešku povredu bubne opne, a lekarsko uverenje dostavio je tužilaštvu šest dana nakon incidenta.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR