Glas Javnosti

Stari Grad prednjači, Preševo zaostaje: Velike razlike u platama širom Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Južni i istočni delovi Srbije imaju generalno niže zarade, sa nekim opštinama gde prosečna plata ne prelazi 60.000 dinara.

U Srbiji postoje značajne regionalne razlike u visini prosečnih plata. U Beogradu, posebno u opštini Stari Grad, beleže se najviše prosečne zarade, dok se najniže zarade nalaze u opštinama kao što su Preševo, Bojnik, Vlasotince i slično. Na primer, u Stari Gradu, prosečna plata je iznosila 167.871 dinar, dok su u opštinama poput Preševa prosečne zarade bile oko 57.000 dinara.

U Vojvodini, zarade variraju između 69.474 dinara u Zapadnobačkoj oblasti i 89.070 dinara u Južnobačkoj oblasti.

Južni i istočni delovi Srbije imaju generalno niže zarade, sa nekim opštinama gde prosečna plata ne prelazi 60.000 dinara.

Prosečna zarada u Srbiji izračunava se na osnovu zakona i obuhvata sve isplate zaposlenima na koje se plaćaju porezi i doprinosi, dok se iz ovog izračunavanja izuzimaju primanja poput naknada po ugovoru o delu, bolovanja preko 30 dana, troškova za prevoz i smeštaj, otpremnina, jubilarnih nagrada i slično.


Na osnovu ovih podataka, može se reći da regionalne razlike u visini zarada u Srbiji ukazuju na ekonomske disparitete između različitih delova zemlje, što je izazov koji zahteva pažnju u planiranju ekonomske politike i razvojnih programa.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR