Glas Javnosti

Međunarodni dan socijalnog rada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan proslavljamo vrednosti socijalnog rada: socijalnu pravdu, jednakost, solidarnost, pravičnost, poštovanje različitosti, veru u snage svakog čoveka, poverenje u promenu

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada iz Komore socijalne zaštite upućeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u potpunosti:

"Na današnji dan proslavljamo vrednosti socijalnog rada: socijalnu pravdu, jednakost, solidarnost, pravičnost, poštovanje različitosti, veru u snage svakog čoveka, poverenje u promenu.

Poštujuću ovogodišnji slogan međunarodnog dana socijanog rada „Buen Vivir (prim.prev.dobar, miran život) – zajednička budućnost za transformativne promene“ ističemo značaj uspostavljanja takvih zajednica koje će biti podsticajne za blagostanje svih pojedinaca, u kojima će moći slobodno i dostojanstveno da žive, u svom punom kapacitetu.

Provodeći vreme u zajednici, tamo gde žive građani i građanke od kojih svako može u nekom trenutku postati korisnik ili klijent, socijalni radnici imaju mogućnost da reaguju pravovremeno, da uspostavljaju dobre relacije sa saradničkim institucijama, da osete potrebe zajednice i organizju njene snage za pomoć pojedincima i porodicama kojima je ta podrška neophodna.

Ovaj dan je i prilika da ukažemo na težak položaj koji danas imaju socijalni radnici: nedostatak odgovarajućih uslova rada, obim posla koji je nekada nemoguće savladati, normativi koji zahtevaju preispitivanje, nedovoljno razvijeni resursi u zajednici i nedostajuće usluge, a najznačajnije nedostatak povrenja građana i građanki u institucije u kojima oni rade, dok je ugrožavanje njihove bezbednosti prisutno skoro svakog dana. Rešavanje ovih problema zahteva hitno preispitivanje i reakciju svih aktera.


Šta možemo da učinimo da socijalnom radniku vratimo dostojanstvo?

Moramo da se ojačamo znanjem i samopouzdanjem. Da čvrsto stanemo iza svojih odluka. Da sa građanima budemo partneri u traganju za vrednostima koje smo negde, usput izgubili. I da pored lavine negativnih emocija jedne grupe ljudi, stojimo uspravno ne gubeći veru u pozitivnu promenu zajednice.

Svim socijalnim radnicima, bivšim, aktivnim i onima koji se tek pripremaju za obavljanje ovog odgovornog posla, čestitamo njihov dan i želimo da nikada ne zaborave zbog čega su poželeli da se bave ovom profesijom"



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR