Glas Javnosti

MALI AKCIONARI NAJAVILI NOVI PROTEST: "Privatizacije su bile nezakonite"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi protest bivših malih akcionara Robnih kuća Beograd i Luke Beograd održaće se ispred Predsedništva u Beogradu, saopštili su oni danas.

Protest će se održati sutra, 5. decembra u 11 časova. Razlog za protest je kao i ranije, oni negoduju zbog „nezakonitih privatizacija ove dve firme“.

Podsećamo, oni su već organizovali dva protesta, 12. septembra i 19. oktobra ispred ulaza u Luku Beograd.

Bivši mali akcionari Robnih kuća Beograd već su jednom imali protest i ispred Predsedništva, kada im je obećan prijem. Kako je Danasu rečeno, oni su nakon toga bili na sastanku u Vladi Srbije, ali obećanja koja su dobili nisu ispunjena.

Što se tiče bivših mali akcionara Luke Beograd, nakon ovih nekoliko protesta nije bilo nikakve reakcije nadležnih, kaže za Danas predstavnik bivših malih akcionara Luke Beograd Dejan Gavrilović.

Zbog toga su udružene snage ovih akcionara, kako bi pokušali zajedno da dođu do ispunjenja svojih zahteva.

Gavrilović ukazuje da akcije malih akcionara Luke Beograd nisu smele da budu prinudno otkupljenje, a da je onda država promenila zakon i da je su njihove akcije prinudno otkupljenje po ceni od 40 dinara po komadu.

„Mi smo plaćali 400 dinara kada je bila dokapitalizacija, a njihova poslednja vrednost na berzi je bila 800 dinara. Njihova realna cena je mnogo veća, zato što je Luka Beograd dobila pravo na konverziju zemljišta, tako da je neka realna vrednost akcija oko 200 evra“, objašnjavaja Gavrilović za Danas.

Njihovi zahtevi su, kako kažu, da ih država obešteti ili da to naloži vlasniku Luke Beograd.

„Mi tražimo od države da se umeša jer je nekada Zakon o privatizaciji zabranjivao prinudni otkup akcija kada većinski vlasnik ima do 90 odsto akcija. Ako mali akcionari imaju do 10 odsto, onda većinski ne može prinudno da ih otkupi. Mi smo imali 6,3 odsto, dakle bili smo u tih 10 odsto i nije mogao prinudno da nam otkupi“, objašnjava Gavrilović.

Međutim, onda je, kako dodaje, država promenila zakon i spustila taj cenzus na pet odsto.

„Tako smo mi automatski bili iznad cenzusa i to je većinski vlasnik iskoristio ove godine i otkupio naše akcije“, kaže on.

On naglašava i da su oni podneli dve tužbe protiv Luke Beograd.

„Tražimo da se utvrdi realna vrednost akcija. Najverovatnije ćemo podneti tužbe i protiv države jer nam je na ovaj način unizila stečena prava. Kada imaš neka prava po Ustavu, ne možeš ta prava da izgubiš. Hoćemo da vidimo da li će država da se umeša, a ako ne, onda ćemo tužiti državu“, poručuje Gavrilović.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR