Glas Javnosti

Dim se razilazi: Da li je Srbija spremna za potpunu zabranu pušenja?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uredba je doneta 19. marta 1841. godine

Pre tačno 183 godine, na današnji dan 19. mart, u Beogradu je doneta uredba kojom se zabranilo pušenje na javnim mestima. Danas, posle toliko decenija, u Beogradu ima nešto više od 100 nepušačkih lokala. 

Ipak, potpuna zabrana pušenja u Srbiji najavljivana je više puta, nekoliko godina u nazad, ali izmene tog zakona nisu još ušle u skupštinsku proceduru. 

Uredba koja je doneta 19. marta 1841. godine glasi:

- Niko po varoši, kako danju tako i noću, da ne sme pušiti, jer koji se god opazi, bio on Srbin, Turčin ili budi koji, podleći će arištu i štrofu, a čibuk će mu se u kontrobont uzeti, pa makar od koje mu drago cene bio. Zaključitelno, da će na sve ovo policajna struka odma strogo motriti, svaki neka dobro zna - zavedeno je u Istorijskom arhivu Beograda.


Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je stupio na snagu 2010. godine, zabranjeno je pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu,dok je dozvoljeno u ugostiteljskim objektima većim od 80 kvadratnih metara u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora samo za pušače.

Postojeći zakon zabranjuje pušenje u svakom zatvorenom radnom prostoru i trebalo bi da sve zaposlene štiti na radnom mestu.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR