NI LEKARI NE PRILAZE MLADIĆU: Haški pritvorenici u totalnoj izolaciji

Mladic - YT Al Jazeera Balkans

Фото: Youtube/Al Jazeera Balkans

Generalu ne mere ni pritisak, kaže njegov Darko

Virus korona prekinuo je i sve kontakte srpskih haških zatvorenika u Sheveningenu i zatvorima po Evropi sa njihovim porodicama i advokatima. Posete su nekima otkazane još pre 15 dana, a pojedinima prošle nedelje. Zasad jedino mogu povremeno, u skladu sa zatvorskim pravilima, da se čuju telefonom.

 General Ratko Mladić iz sheveningenskog pritvora zasad se redovno javlja porodici. Posete u zatvoru su od prošlog ponedeljka zabranjene svima, pa i advokatima, tako da Mladića ne može više da poseti ni branilac Dragan Ivetić, koji je u Hagu. S druge strane, supruga Bosa Mladić planirala je posetu za sredinu marta, ali je zbog celokupne situacije sve otkazala.

 - Virus se pojavio u zatvoru, ali ne u zgradi gde je Ratko, već u drugom objektu i ima sigurno deset dana otkad su posete zabranjene. Kako nam je rekao telefonom, izolovani su, a čuvari mu samo prilaze da daju lekove da popije. Već sedam dana nijedan ga lekar nije pregledao, niti mu je izmerio pritisak. Pošto ima ozbiljne probleme sa visokim pritiskom rekli smo mu da traži da mu daju aparat pa da sam meri, ali ne znam da li ga je dobio.

 Darko Mladić kaže da su poslali dopis upravi i sudu da im razjasne situaciju i objasne kakvu će zdravstvenu negu general sada imati, s obzirom na njegovo teško stanje:

 - Verovatno će mu odložiti i operaciju, ali ponovo nemamo više nikakav uvid u njegovo zdravstveno stanje. Rekao nam je da više ne može da kupuje hranu u kantini i sam sebi je sprema, već da sada svi moraju da u ćeliji jedu zatvorsku hranu koju im daju. On je kupovinom dopunjavao jelovnik, jer mu je zbog anemije i visokog pritiska bitna specifična ishrana.

 I u zatvorima u Nemačkoj, gde su generali Vlastimir Đorđević, Vujadin Popović, Stanislav Galić, takođe su zabranjene posete. Kako nam kaže Đorđevićev advokat Veljko Đurđić, uvedeno je i pravilo da zatvorenici ne prilaze jedni drugima bliže od dva metra:

 - Mislim da Đorđević telefonom može da se javlja porodici, valjda dezinfikuju slušalicu. S druge strane, porodica mu ni dosad ništa nije slala, jer je on tamo mogao da kupi sve što mu treba. Imao je u zatvoru neki posao, ali nemam nikakve informacije da li i u ovim okolnostima radi. n

 

(Izvor:Novosti)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у данима и недељама пред нама очекује убразно повећање броја заражених корона вирусом у Србији а да се сутра у ово време очекује можда и највћеи број заражених до сада.

Advokat Sava Kostić posetio je danas u Centru bezbednosti Nikšić episkopa Joanikija i sveštenike sa kojima je razgovarao o uslovima i postupanju prema njima tokom zadržavanja.

Radoslav Gile Stanišić, koji važi za vođu zagoričke grupe, uhapšen je u Beogradu, zbog nedozvoljenog prelaska granice.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета