belmuž1

Foto: You Tube, printscreen

Tradicionalno staroplaninsko jelo, pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg sira. Bogatog ukusa, ovaj visokokalorični pastirski specijalitet svakodnevno je na trpezama u ovim krajevima.

Priprema se vrlo jednostavno, a ovaj specijalitet možete i sami napraviti. Potreban vam je mladi, jednodnevni kravlji ili ovčiji sir i malo kukuruznog ili pšeničnog brašna.

Zanimljivo je da je neobično ime sastavljeno od reči beo i muž dobio po boji sira ili mleka, ali i po snazi i jačini koju ovo jelo daje. Neki u šali tvrde da je ovo jelo po običaju spremano za mladoženju, pa otuda i naziva belmuž.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Многи сматрају да је болест позната као целијакија синоним за преосетљивост на глутен, али заправо се ради о два различита здравствена проблема који се могу решити елиминацијом глутена из прехране.

Dobro je poznato da je cvekla odličan prirodni graditelj crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Dobar saveznik je i u borbi protiv neuroza i nesanice, a u kombinaciji sa šargarepom, čini čuda u organizmu.

Dok polako ali sigurno počinjemo da se mirimo s time da ove godine najverovatnije nećemo ići u Grčku na more, ipak se ne moramo odreći baš svega što nas podseća na letovanje. Ukusa sveže ispečenog girosa, na primer.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone