Foto: Pixabay

Najpopularnije piće na svetu često je neizbežan prijatelj u svakoj situaciji. Bez piva se ne može ni u jednoj prilici, a da li ste znali kakvu moć pivo može imati?

Pivo je stalni pratilac gotovo svake trpeze kako u Srbiji, tako i širom sveta. Postoje podaci koji potvrđuju da su ga i naši preci proizvodili i rado konzumirali. A znate li šta sve možete uraditi sa pivom?

Osim uživanja u ovom penušavom piću, možete ga koristiti i kao đubrivo. Zapravo, pivo je odlično za negu biljaka. Nekoliko kašika piva stavite u svoju baštu i ona će bujati. Takođe, možete se rešiti puževa i mušica kojih uvek ima u bašti. Pivo možete koristiti i za uklanjanje fleka sa tkanina, možete njime brisati drveni nameštaj i tako mu vratiti staru boju i sjaj, a možete ga koristiti i za ulepšavanje. Naime, pivo može da posvetli kosu, ali i da definiše vaše lokne. Malu količinu piva utrljajte u kosu i imaćete lepe lokne i svetliju kosu. Koristi se i u borbi protiv suvog kašlja jer poseduje enzime koji poboljšavaju cirkulaciju respiratornih organa i blokiraju nakupljanje šlajma. Napravite sirup tako što ćete uzeti 125 ml piva i 1 kafenu kašičicu kurkume. To dodajte u čašu sa malo tople vode i promešajte. Pijte svako veče nakon večere, sve dok traje kašalj. Ovaj sirup može pomoći i kod upale grla, hroničnog kašlja, gripa, pa čak i kod umora.

Interesantno je da pivo pomaže i kod psihičke napetosti. To ni ne čudi ako se zna da se hmelj vekovima koristio kao prirodno sredstvo za smirenje. Pivo sadrži i hormon melatonin koji u većoj ili manjoj meri utiče na regulaciju budnosti i sna. U kojoj god od navedenih situacija da ste se našli, nije na odmet znati da je jedna studija još 2005. godine pokazala da oni koji umereno piju pivo žive duže. To može biti i zato što pivo smanjuje srčana oboljenja, infarkt i dijabetes. Da se na kraju poslužimo stihom grupe Hladno pivo: "Nije sve tako sivo kad imaš s nekim otić na pivo".

Izvor: Beer Style

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета