zamrznuta hrana

Foto: Pixabay

Tokom čitave istorije čovečanstva ljudi su nastojali da sačuvaju proizvedenu hranu na razne načine. Zamrznuto voće i povrće, riba i meso prvi put su u pakovanjima ponuđeni kupcima u SAD davne 1930. godine. Način da se spreči prezrevanje voća i povrća, ali i da se sačuva hrana i hranljive materije postao je nešto bez čega savremeni čovek ne može.

Ipak, postoje neka ograničenja kada je zamrzavanje u pitanju. Ima namirnica koje ne treba zamrzavati, na primer: prženu hranu, zelenu salatu, lekovito bilje, testeninu, jogurt, sir. Takođe, nemojte zamrzavati hranu koja nije sveža. Međutim, kada imate viška sveže hrane i ne možete sve pojesti, stavite u zamrzivač, pa ćete je upotrebiti kasnije. Vrlo je važno da odredite veličinu porcija koje zamrzavate, kako biste kasnije mogli da uzmete koliko vam je potrebno za obrok. Nemojte stavljati toplu hranu u zamrzivač. Važno je da se hrana ohladi ili da bude na sobnoj temperaturi. Nikako ne stavljajte vruće u hladan zamrzivač jer ćete na taj način doprineti promeni temperature u zamrzivaču, a ostala smrznuta hrana će se odmrznuti. Isto tako, hranu koju ste već odmrzavali nikako ne smete ponovo zamrzavati. Razlog leži u pojavi štetnih bakterija koje neće nestati ponovnim zamrzavanjem. 

Iskoristite pun potencijal zamrzivača jer je tako ekonomičnije. Ako zamrzavate meso, imajte na umu da ono može stajati najviše šest meseci. Povrće i voće koje je sačinjeno od vode, pa će proces zamrzavanja uništiti hranljive sastojke. Ako kupujete mesne delikatese koji nisu u originalnom pakovanju, možete ih zamrznuti najviše na dva meseca. Preko tog vremenskog roka, mogu postati sumnjivog ukusa i izgleda. Takođe, mleveno meso možete čuvati u zamrzivaču 3-4 meseca najviše. Jedan od moćnih saveta kako da svinjske šnicle budu još ukusnije nakon zamrzavanja jeste i taj da meso pre zamrzavanja namažete uljem i svako parče zasebno umotate u celofan. Onda sve zajedno stavite u kesu za zamrzavanje. Kada budete spremali šnicle, biće još ukusnije.

U vrelim letnjim danima pravo osveženje je limunada. Možete iscediti limun i sok nasuti u posude za led, dodajte u to malo svežu mentu i tanko isečene kolutove limuna. Zamrznite i kada želite limunadu, stavite tri ili četiri kockice smrznutog limunovog soka u bokal. Dodajte mlaku vodu i svež limun i, eto divne limunade začas! Takođe, možete zamrznuti seckane banane, jagode i kupine zajedno u kesi za zamrzavanje. Kada poželite smoothie, dodajte smrznuto voće, mleko i malo meda i uživajte!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sprema se lako i BRZO, a ukus će vas RASPAMETITI!

Iako je spremanje hrane svakodnevna potreba, može biti i daleko više od toga. Posebno ako volite da kuvate i u svojoj kuhinji ste na svom terenu.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da od početka krize zbog epidemije korona virusa u Srbiji nije bilo ozbiljnijeg deficita u snabdevanju građana životnim namirnicama.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone