Na pad energije mogu uticati i drugi faktori kao što su stres, nedovoljna fizička aktivnost, prezasićenost nepotrebnim šećerima. Veoma je važan dnevni unos vlakana, vitamina i minerala. Grickalice, slatkiši, brza hrana, gazirana pića, alkohol mogu oslabiti vaš organizam.
Kvalitetan izvor energije možete pronaći i u zrnevlju žita koje je bogato ugljenim hidratima. Međutim, ako je žito prerađeno, doneće vam više štete nego koristi. Tako beli hleb, testenine od belog brašna i pirinač tokom prerade gube ona dobra svojstva koja su prvobitno imali. Preradom se gube klice iz zrna, a one sadrže važne materije koje podižu nivo energije. Treba biti oprezan i kod žitarica koje jedemo za doručak. Naime, oni sadrže malo vlakana a mnogo više šećera. Šećeri čine čak 50% pronađenih ugljenih hidrata. Tako da, na primer, voćnim jogurtima se dodaje glukozni i fruktozni sirup, što nikako nije dobro, jer može povećati nivo šećera u krvi i nivo insulina.
Poznato je da čajevi efektno deluju na zdravlje, imaju umirujuće i lekovito dejstvo. I kafa kada se koristi u dozvoljenim količinama može imati pozitivno dejstvo. Međutim, prekomereno konzumiranje crnog napitka dovodi do slabljenja energije. Energetska pića mogu sadržati 200 mg kofeina na 57 ml, a to je četiri puta više nego u istoj količini kafe.
Za pravilnu i zdravu ishranu važano je odrediti potreban unos kalorija u organizam, izbegavati masnu i prženu hranu, jesti zdrave, domaće proizvode. Oni iz prirode su pravi izvor zdravlja. Jedite med, bobičasto voće, koštunjavo voće i semenke, povrće iz svoje bašte, pijte čajeve od trava koje ste sami ubrali. Primetićete razliku veoma brzo. Ako sami ne učinimo nešto za naše telo i duh, oni će reagovati.