Hrana može biti lek, ali i otrov za organizam

hrana1

Foto: Pixabay

Način na koji se hranimo mnogo govori o nama samima, ali kada organizam počne da nam šalje znake da nešto nije u redu, odmah se setimo prekopotrebnih vitamina i onoga što jedemo. Čoveku je za normalno funkcionisanje potrebna energije, a nju dobijamo iz hrane. Mi smo ono što jedemo, zbog toga organizam reaguje kada preteramo.

Na pad energije mogu uticati i drugi faktori kao što su stres, nedovoljna fizička aktivnost, prezasićenost nepotrebnim šećerima. Veoma je važan dnevni unos vlakana, vitamina i minerala. Grickalice, slatkiši, brza hrana, gazirana pića, alkohol mogu oslabiti vaš organizam.

Kvalitetan izvor energije možete pronaći i u zrnevlju žita koje je bogato ugljenim hidratima. Međutim, ako je žito prerađeno, doneće vam više štete nego koristi. Tako beli hleb, testenine od belog brašna i pirinač tokom prerade gube ona dobra svojstva koja su prvobitno imali. Preradom se gube klice iz zrna, a one sadrže važne materije koje podižu nivo energije. Treba biti oprezan i kod žitarica koje jedemo za doručak. Naime, oni sadrže malo vlakana a mnogo više šećera. Šećeri čine čak 50% pronađenih ugljenih hidrata. Tako da, na primer, voćnim jogurtima se dodaje glukozni i fruktozni sirup, što nikako nije dobro, jer može povećati nivo šećera u krvi i nivo insulina.

Poznato je da čajevi efektno deluju na zdravlje, imaju umirujuće i lekovito dejstvo. I kafa kada se koristi u dozvoljenim količinama može imati pozitivno dejstvo. Međutim, prekomereno konzumiranje crnog napitka dovodi do slabljenja energije. Energetska pića mogu sadržati 200 mg kofeina na 57 ml, a to je četiri puta više nego u istoj količini kafe. 

Za pravilnu i zdravu ishranu važano je odrediti potreban unos kalorija u organizam, izbegavati masnu i prženu hranu, jesti zdrave, domaće proizvode. Oni iz prirode su pravi izvor zdravlja. Jedite med, bobičasto voće, koštunjavo voće i semenke, povrće iz svoje bašte, pijte čajeve od trava koje ste sami ubrali. Primetićete razliku veoma brzo. Ako sami ne učinimo nešto za naše telo i duh, oni će reagovati. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog ljudskih grešaka presušile mnoge bušotine "plavog goriva" na čajandinskom nalazištu. "Snaga Sibira" počela da radi 2019, planirano da Kina kupuje 38 milijardi kubika gasa godišnje

Za sve ljubitelje dobre kuhinje, ova riba je pravi izbor. Vrlo cenjena u kulinarskom svetu, sočna i ukusna, probudiće sva vaša čula.

Koliko migrena može biti neprijatna i uporna znaju svi oni koji je imaju. Šta učiniti kada je migrena otporna na lekove protiv bolova? Evo nekoliko saveta kako da ublažite nesnosan bol u glavi.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone