До нових Интелових процесора са транзисторима величине десет нанометара, чекаће се засигурно до наредне године

ProcesorInteli9

Извор: принтскрин

У међувремену је појачана потражња за процесорима од 14 нанометара довела до несташице, или на матерњем нам језику: поскупљења.

Увертира за овај дефицит био је и мањак матичних плоча опремљених Х310 чипсетом, која сеже чак до марта месеца ове године. До јула се већ није имало куд, производња поменутог је обустављена и компанија је и званично препознала да је у проблему.

Решење ситуације, наводно је повратак на конструкцију чипова на којима су начичкани транзистори од 22 нанометара. Овоме у прилог говори нови чипсет – Х310Ц, чије ће димензије бити 10 × 7 милиметара, што је приметно већа површина у односу на изворни Х310 (8,5 × 6,5 милиметара).

Још један од показатеља да се производња наставља у старијем производном процесу, могла би да буде и подршка за Wиндоwс 7, која ће кроз драјвере бити обезбеђена за будуће плоче са новим чипсетом (ознака Х310Ц или Х310 Р2.0).

Оваква транзиција има смисла, јер су разлике у учинку и потрошњи енергије релативно мале, па се од продаје приступачнијих чипсета може премостити јаз који је настао недовољним производним капацитетима у ситнијој литографији.

Глас јавности / Свет компјутера / од 21.09.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

"ЕПЛ" је постао прва америчка компанија на берзи која је достигла вредност од билион (хиљаду милијарди) долара, јавља Си-Ен-Ен.

Uporedni test dva najveća proizvođača procesora. Intel u prednosti, ali je AMD jako blizu

Tehnološka kompanije Fudžitsu saopštila je danas da će prepoloviti broj zaposlenih u svojoj kancelariji u Japanu, a da će rad od kuće postati trajan gde god je to moguće.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone