Superliga Srbije od 20 klubova - razlozi za, razlozi protiv i zašto je trenutak za takvu odluku u najmanju ruku pogrešan

derbi foto fkcz

Od sledeće sezone elitni rang domaćeg fudbalskog takmičenja brojaće 20 klubova. Iako još uvek nije jasno ko će biti u njoj, pravi je trenutak da vidimo kako bi to moglo da izgleda, kao i da prođemo kroz sve moguće pozitivne i negativne stvari vezane za predstojeću Superligu.

Prva, možda i najproblematičnija stvar vezana za sezonu koja sledi, krije se u kalendaru.

Naime, tekuća sezona je pauzirana, još uvek nije poznato kada će biti nastavljena u mnogim ligama, pa je sve izvesnije da će se ova pauza na ovaj ili onaj način preneti i na sledeću. No, pre nego što takmičenja širom Evrope budu nastavljena, neophodno je da ekipe odrade kakve-takve mini-pripreme da bi igrači izbegli povrede i mogli da izdrže napore. Primera radi, u Italiji, jednoj od zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom, datum kada bi trebalo da bude poznato kada će Serija A biti nastavljena je 28. maj, što znači da će se lopta na Apeninima zakotrljati najranije sredinom juna, dok će evropska takmičenja startovati, prema poslednjim informacijama, u prvoj polovini avgusta u još uvek nepoznatom formatu.

To sve sa sobom povlači i odlaganje početka kvalifikacionih mečeva za narednu sezonu bar za nekoliko nedelja, s obzirom na to da je prva runda kvalifikacija za narednu sezonu trebalo da bude održana 7. i 8. jula. Ako na sve to dodamo i faktor zime, te da tokom decembra, januara i dobrog dela februara neće biti moguće igrati utakmice, dolazimo do sledeće računice - u slučaju plasmana u grupnu fazu evrokupova, Crvena zvezda i Partizan bi, računajući sva takmičenja i ukoliko ne bude skraćivanja spiskova, odigrali blizu 60 utakmica. Ako se to podeli na broj meseci, što je u ovom slučaju šest (objasnićemo u pasusu ispod zašto), jednostavna matematika kaže - crveno i crno-beli bi odigrali po 10 utakmica za mesec dana!

Dakle, zašto šest meseci? Čak i da Superliga krene u julu mesecu, kvalifikacije za evrotakmičenja neće pre septembra, što opet znači da grupnu fazu ne bi trebalo očekivati pre oktobra meseca. U novembru i prvoj polovini decembra moguće je očekivati normalno funkcionisanje takmičenja, ali već od druge polovine decembra do možda čak i početka marta, kao što se ranije dešavalo, vremenski uslovi neće dopuštati da se fudbal na terenima Superlige igra, nakon čega preostaju dva meseca za završetak bukvalno svega - od domaćih liga, preko kup takmičenja do evrokupova, kako bi lige bile gotove do sredine maja zbog Evropskog prvenstva, pomerenog na narednu godinu. Ako je zamršeno, da odmrsimo - tih 60 utakmica moralo bi da bude odigrano u septembru, oktobru, novembru, prvoj polovini decembra, drugoj polovini februara, martu, aprilu i maju, dakle za 28 nedelja.

Što se ostalih ekipa tiče, tu je situacija nešto bolja - oni koji preskoče prve dve prepreke u Kupu Srbije doći će do brojke od 40, a ukoliko na sve to igraju još i evrokvalifikacije, te u njima odu bar malo dalje od prvog kola, broj odigranih utakmica bi lako mogao da ode na 50, što i ne bi bio toliki problem da ekipe iz Superlige imaju uslova i sredstava da priušte sebi kakvu-takvu dubinu rostera. No, ako se pogleda realno i ako se uzme u obzir da su umor, povrede i razne druge negativne stvari nešto što je gotovo nemoguće izbeći, te da su uslovi u kojima ekipe nižeg rejtinga u srpskom fudbalu rade u najmanju ruku loši, nije teško zaključiti da je broj ekipa koje će moći da igraju u ritmu sreda-subota praktično minimalan.

Stoga, postavlja se pitanje kome je interesu da gleda takav fudbal? 

Naravno, sve ovo gledamo iz perspektive da drugog najavljivanog talasa koronavirusa ne bude, i da naredna zima prođe bez ikakvih restrikcija.  

Utisak koji prosečan fudblaski gledalac stiče spolja jeste da su odluke vezane za sledeću sezonu donete na takozvani "o-ruk", bez konkretnog plana i bez ikakve logike, jer, uz svo poštovanje prema prvoligaškim klubovima OFK Bački, Metalcu, Zlatiboru i Kolubari (ili Grafičaru, ukoliko kao Zvezdina filijala dobiju dozvolu da uđu u Superligu), ili aktuelnim članovima elitnog ranga Javoru, Inđiji, Radu i Mačvi, kakav kvalitet i šta konkretno ove ekipe nude srpskom fudbalu, sem potencijalno novog stadiona na kom će se igrati utakmice, a da je vredno da na ionako zgusnut raspored usled svih događaja, i to kada su sve glasnije priče da mnoge lige traže načine kako da rasterete kalendare za sledeću sezonu, bude dodato tih osam utakmica?  Da ne pričamo o kvalitetu terena na tim stadiona i generalno uslovima, kao i o svim kilometrima koje će ekipe morati da pređu.

Utisak je da je fudbalski savez Srbije propustio idealnu priliku da, makar na jednu sezonu, broj klubova zapravo smanji, pa makar se igralo trokružno, ili makar ostao plej-of. Da je postojalo malo volje, naredna sezona bi brojala 12 timova, i u najgorem slučaju sezona bi trajala 32 ili 33 kola, što bi fudbalere znatno rasteretilo, a prvenstvu dalo draž kakvu dugo nije imalo. 

Mada, možda i ne iznenađuje ovakav razvoj situacije, jer... Ne možemo a da se ne zapitamo - kad je, zapravo, čelnicima dobrobit fudbala bila ideja vodilja?

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pred fudbalerima Crvene zvezde je relativno lak zadatak da u preostala četiri kola Superlige Srbije osvoje dva boda kako bi i matematički obezbedili šampionsku titulu, pa je pravi trenutak da pogledamo u budućnost i pokušamo da pretpostavimo kako bi ekipa mogla da izgleda nakon prvog prelaznog roka pod trenerskom palicom Dejana Stankovića.

Pandemija virusa korona u Nemačkoj ne jenjava kao u pojedinim evropskim zemljama u njihovom okruženju, ali bi lako moglo da se desi da se Bundesliga nastavi pre svih ostalih.

Južnoameričke kvalifikacije za Svetski kup 2022. trebalo je da počnu u martu, ali je prva runda pomerena na septembar.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone