U Francuskoj slabi virus, ukidaju restrikcije

Francuska-škola,-TAnjug

Foto: Tanjug

Francuska vlada je objavila da, zahvaljujući slabljenju širenja koronavirusa, od 2. juna ukida veliki broj restrikcija uvedenih zbog pandemije i založila se da se uskoro otvore unutrašnje granica EU.

Francuska je za ponovno otvaranje unutrašnjih granica EU od 15. juna, bez uvođenja 14-odnevnog karantina za putnike zbog koronavirusa, rekao je premijer Eduar Filip predstavljajući drugu fazu ublažavanja restrikcija.

"Mi ćemo primenjivati reciprocitet ako neke zemlje uvedu karantin za Francuze", dodao je on. 

Što se tiče spoljnih granica EU, Pariz će sa svojim partnerima proceniti situaciju 15. juna i "odluka će biti doneta kolektivno", rekao je Filip.

Najavio je da će u Francuskoj 2. juna biti ukinute restrikcije kretanja za francuske građane na krug od 100 kilometara od mesta stanovanja i istakao: "Konačno će sloboda ponovo postati pravilo, a zabrana izuzetak".

Posle dva i po meseca zatvaranja zbog epidemije od 2. juna biće otvoreni barovi, kafei i restorani uz određena ograničenja: najviše desetoro ljudi po stolu u svim restoranima na teritoriji Francuske, dok će u Parizu moći da se otvore samo bašte i terase. Najavljeno je i otvaranje muzeja i znamenitosti na celoj teritoriji, uključujući Pariz, takođe 2. juna, ali posetioci će obavezno nositi maske.

Na javnim mestima biće ograničeno okupljanje na najviše deset ljudi.

(Izvor: N1)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kraljica Elizabeta II bliži se stotoj, a za života do sada uspela je čak šest puta da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Pre osam godina, na primer, proglašena je najbogatijom kraljicom - tada je njeno bogatstvo procenjeno na 310 miliona funti, a ovaj iznos nadoknađuje se prihodima od nekretnina, nakita i umetnosti.

Premijer Francuske Eduard Filip podneo je ostavku, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Nekoliko hiljada lekara, medicinskih sestara i negovatelja okupilo se u više gradova Francuske zahtevajući veće plate kako je obećao predsednik Emanuel Makron.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone