Špigl o Kosovu: Haos u američkom protektoratu

Priština,-Pixabay

Foto: Pixabay

Nemački Špigl u tekstu "Haos u američkom protektoratu" piše da američki predsednik Donald Tramp zaoštrava kurs bivših američkih predsednika i da preko specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela želi da nađe trajno rešenje.

Kako navodi list, Tramp Kosovo tretira kao protektorat i cementira Vašingtonov zahtev za uticajem u zadnjem dvorištu Evropske unije, a Grenel, koga list opisuje kao "svadljivog diplomatu" trebalo bi da organizuje trijumf na međunarodnoj bini.

"Mirovni sporazum između Srbije i njene bivše pokrajine SAD žele izgleda da postignu razmenom teritorija uključujući i promenu granica - čemu se protivi većina zemalja EU. One smatraju da su promene granica na Balkanu krajnje opasne", prenosi Špigl.

Kako se navodi, potvrda takve Trampove namere su dešavanja u vezi sa smenom kosovskog premijera Aljbina Kurtija 25. marta.

"Kada je njegova stranka na jesenjim izborima osvojila najveći broj glasova, bilo je jasno da su mnogi građani očigledno želeli da raskrste sa starim sistemom na Kosovu. Njegova vlada je bila prva u Prištini u kojoj glavnu reč nisu imali ratni veterani. Njegova vlada je, međutim, preživela samo sedam nedelja", piše list i dodaje da Kurti sada optužuje SAD da su umešane u razbijanje njegove koalicije.

U tekstu se ocenjuje i da dok je kancelarka Angela Merkel izrazila solidarnost sa Kurtijem, Grenel je očigledno odavno pripremao predsednike Srbije i Kosova na promenu kursa u Prištini.

"U budućnosti bi u Prištini ponovo na vlast mogla da dođe stranka Ramuša Haradinaja - bivšeg gerilskog komandanta koji već decenijama uživa naklonost Vašingtona", zaključuje Špigl.

(Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da je zabrinuta zbog incidenata koji se dešavaju protiv nevećinskih zajednica na Kosovu, a posebno kosovskih Srba.

Kancelarija UNICEF-a u Prištini urucila je zaštitnu i medicinsku opremu Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Domu zdravlja u Gračanici i ministarstvu zdravlja privremenih prištinskih institucija, izjavila je šefica kancelarije UNICEF-a za region Mitrovice Ivana Milosavljević.

U većinski srpskim sredinam na KiM u poslednja 24 časa nije bilo novoobolelih od novog korona virusa, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Ðurić.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone