Sezonski radnici u Nemačkoj - heroji ili kriminalci

poljoprivreda

Na hiljade sezonskih radnika iz Istočne Evrope trenutno radi na nemačkim poljima i često, žive i rade u veoma lošim uslovima. Nekoliko diplomatskih predstavništava zemalja iz kojih potiču sezonski radnici, požalilo se Nemačkoj saveznoj vladi.

Danijela Rajm savetnica za 'mobilne radnike' u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji, zabrinuta je i možda će morati da računa s prijavom, jer je pre nekoliko dana htela da se lično uveri u kakvim uslovima žive i rade konkretno  rumunski sezonski radnici zaposleni na imanju za uzgoj špargli. Na imanju više ne bi trebalo da važe mere 14-dnevnog karantina koje su početkom aprila uvedene za sezonske radnike iz inostranstva, jer su u međuvremenu ukinute. Iz rutinske akcije, sve se pretvorilo u pravu malu poteru, navela je Rajm.

Vlasnik poljoprivrednog imanja zabranio joj je pristup njegovom posedu i zapretio policiji. Nakon što je napustila imanje, pratio ju je automobilom da bi bio sasvim siguran da ona ne može da stupi u kontakt sa rumunskim sezonskim radnicima.

Nakon što bavarski poslodavci nisu hteli da se postaraju za adekvatne mere zaštite, nekolicina radnika se pobunila, što je bavarski poslodavac negirao, navodeći da je prijavio nekolicinu radnika, koje je nazvao "kriminalcima".

Portparolka bavarske policije potvrdila je da se vodi istraga protiv troje rumunskih državljana zbog sumnje za klevetu i povredu poverljivosti informacija, a u policiji je potvrđeno da predmet istrage nije sumnja u organizovani kriminal.

U međuvremenu su se zabrinuli i političari. Portparolka Ministarstva poljoprivrede u Berlinu potvrdila je da je Ministarstvo, u saradnji sa Institutom Robert Koh, sastavilo 'koncept za sezonske radnike u kontekstu zaštite zdravlja' i da je  nekoliko diplomatskih predstavništava  zemalja iz kojih potiču sezonski radnici, požalilo Nemačkoj saveznoj vladi.

U Bukureštu su ministarka rada Violeta Aleksandru i ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku odgovarali na pitanja posebnog odbora u rumunskom Senatu.  Oni su izvestili članove odbora o merama koje su preduzeli u vezi situacije u kojoj se nalaze rumunski sezonski radnici u Nemačkoj i drugim zemljama Evropske unije.

(Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bivši vicekancelar i nekadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izrazio je bojazan da bi Evropska unija mogla da se raspadne ukoliko ne bude bilo solidarnosti u suočavanju sa pandemijom virusa korona.

Ursula fon der Lajen kaže da je EU, uprkos početnoj nespremnosti, u prehodne četiri nedelje uradila više nego tokom prve četiri godine prethodne krize.

Vlasnik jednog od najvećeg proizvođača respiratora, nemačke kompanije Dreger, kaže da potražnja za respiratorima nadmašuje trenutno 10 puta svetsku ponudu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone