Evropska unija, Evropa, EU,PIXA

Foto: Pixabay

Evropska komisija preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze.

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i "opšte" ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

U Komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni ”pozitivan trend”, posebno kada je reč o postignutom niskom nivou transmisije virusa.

Napominje se da bi dozvola za putovanja na teritoriju ili oblasti unutar jedne zemlje članice trebalo da bude nediskriminatorna za sve regione i zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom, a ne bazirana na geografskoj blizini.

”Ukoliko još nema odluke o potpunom ukidanju unutrašnjih granica, mogu se preduzimati koraci uklanjanja restrikcija kao što je zamena sistematskih kontrola na granicama kontrolama na osnovu procene rizika”, navodi se u preporuci Komisije.

Brisel poziva zemlje članice da se koordinišu povodom svake odluke o uklanjaju prepreka za slobodna putovanja.

”Jednostavna i bezbedna putovanja bi trebalo da se obezbede onima koji imaju profesionalne razloge, ali i ljudima koji imaju liče razloge, kao što je poseta familiji”, naglašavaju u Komisiji.

Kada je reč o ”drugoj fazi” i opštem ukidanju restrikcaija i kontrola, u Evropskoj komisiji navode da će do toga doći kada epidemiološka situacija širom EU bude ”dovoljno dobra i ujednačena”.

Dodaje se da će se, pored opšteg podizanje mera, na granicama zadržati neophodne zdravstvene mere lične higijene i fizičke distance, ali i nastaviti informativne kampanje namenjene informisanju građana o situaciji i rizicima.

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američki vojnici, prema nekim procenama, njih oko 80.000 se iskrcalo u Nemačku. Tačnije sleteli su u Hamburg na aerodrom Erding.

Ватикан је данас саопштио да су Трг Светог Петра и Базилика Светог Петра затворени до 3. априла за посете туриста и групе с водичима због коронавируса, али верници могу појединачно да уђу у базилику због молитве.

Srbija će otvoriti granice za protok ljudi u potpunosti od 1. juna sa četiri države iz okruženja.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone