Nemci prešli s toalet papira na kondome, ali nisu prvi

toalet-papir,-Pixabay

Foto: Pixabay

Nemci su konačno prestali da gomilaju zalihe testenine i toalet-papira. I dalje se traže sapun i sredstva za dezinfekciju, ali se, po statistici, uočava i veća potražnja za nekim drugim proizvodima. Recimo za kondomima.

Može se reći – konačno. Donedavno je u prodavnicama je kupce usamljeno čekalo poneko pakovanje toalet-papira i kuhinjskih papirnih ubrusa, najčešće samo jedne marke. Ali već u nedelji nakon Uskrsa prodaja toalet-papira pala je za čak dve trećine (65%) ispod prosečne mesečne potražnje kakva se beležila u nedavna "normalna" vremena.

Manje od proseka su se tražili i testenina i pirinač (minus 27%), a ljudi očigleno više ne znaju ni šta će sa silnim konzervama sa paradajz-sosom (minus 18%) koje su ranije nakupovali. Poteškoća u snabdevanju još uvek ima, ali statističari ipak veruju da su se kupci konačno prizvali pameti.

"Logistika" za praznike

Pred praznike to nije neobično, ali Nemci su se ove godine snabdeli "logistikom" za proslavu kao u nekim starim vremenima: dovoljna količina piva (plus 26%) i vina (plus 3%). Ipak, u nedelji nakon Uskrsa uglavnom su se vratili treznom životu.

Natprosečna potražnja i dalje vlada za dezinfekcionim sredstvima i sapunom. Doduše ni to se više ne trpa u korpu čim se vidi na polici prodavnice, kao što je to bio slučaj u martu. Ipak prodaja dezinfekcionih sredstava je 71 odsto veća od višemesečnog proseka, a prodaja sapuna deset procenata veća.

Nekako s proleća

Za kraj, tu je još jedan fenomen koji možda nema veze s proteklim praznikom, ali verovatno ima velike veze s dolaskom proleća – ogromna potražnja za kondomima. U nedelji od 12. do 22. aprila zabeležen je porast prodaje "gumica" od čak 56 odsto – nakon čega se to stabilizovalo na oko 6 procenata iznad prosečnih vrednosti.

Tu međutim Nemci navodno zaostaju za nekim svojim evropskim komšijama: čuje se da su u Francuskoj kondomi bili razgrabljeni još dok je Nemcima jedina briga bio toalet-papir.

 
 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nemačka vlada zabranila je aktivnosti grupe Hezbolah na svojoj teritoriji i proglasila je terorističkom organizacijom, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministri finansija EU nakon tri dana pregovora postigli su u četvrtak dogovor o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na krizu COVID-19.

Koliko toalet papira vam je potrebno u ova vremena?

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone