Mond: Hrvatska naklonjena nacizmu, a predsedava Evropskom unijom

hrvatska

Prvi put u Evropi posle 1945. je jedna zemlja, koja predsedava Evropskom unijom, organizovala događaj koji „činjenički znači naklonost dobu nacizma“, piše danas francuski list Mond.

List navodi da je „Zagreb, koji predsedava EU, organizovao održavanje počasti vojnicima pronacističkog hrvatskog ustaškog režima“ u glavnom gradu Hrvatske i u Sarajevu.

Mond javlja i da je zbog toga više hiljada „duboko potresenih“ građana, protivnika nacizma, održalo demonstracije ispred katedrale u Sarajevu, gde je održana pomen-misa vojnicima ustaškog režima.

Pariski dnevnik podvlači da je „Hrvatska, koja tokom šest meseci predsedava Evropskom unijom, odala počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, sećanju na vojnike hrvatske pronacističke ustaške države, koje su likvidirali pripadnici jugoslovenskog pokreta otpora 1945“.

„To ‘obeležavanje Blajburga’ se obično održava u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobljene i likvidirane od strane komunističkih partizana na kraju Drugog svetskog rata“, dodaje Mond.

(Izvor: Danas)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

У Бечу је Нова година почела породичном трагедијом у којој је једна Србин убио супругу, задавио ћерку и потом пресудио самом себи.

Kraljica Elizabeta II bliži se stotoj, a za života do sada uspela je čak šest puta da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Pre osam godina, na primer, proglašena je najbogatijom kraljicom - tada je njeno bogatstvo procenjeno na 310 miliona funti, a ovaj iznos nadoknađuje se prihodima od nekretnina, nakita i umetnosti.

Zbog prevelike količine alkohola došlo je do svađe ddvojice Srba u Beču, koji ćive u komšiluku u istoj zgradi. Svađa se završila napadom nože, koji jesrežom prošao bez posledica.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone