Merkel i Makron dogovorili iznos pomoći za pogođene koronom

MakronMerkelYoutube

Nemačka i Francuska postigle su o dogovor o korona-fondu za obnovu. On predviđa da Evropska komisija preuzme dug od 500 milijardi evra, kako bi direktno pomogla zemljama koje su najteže pogođene korona-krizom. Ovaj dogovor dve najbogatije članice EU mogao bi da dođe u koliziju sa dokumentom o finasiranju izlaska iz krize, koji Evropska komisija najavljuje za 27. maj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je "konstruktivni predlog" Francuske i Nemačke o osnivanju fonda za oporavak, koji je, prema njenim rečima, na tragu predloga koji priprema Komisija.

Ali prema onomo što je dosada objavljeno, francusko-nemački predlog nema baš mnogo dodirnih tačaka sa onim što smera Brisel.

"Predlog koji sprema Komisija obuhvatiće sva različita stajališta zemalja članica i pre svega instrumente za efikasno jačanje pozicije privrede. Prema tome ovaj predlog, bavise tek delom onih problema koje će obraditi naš dokument", rekao je Erik Mamer, portparok EK.

Prva reakcija iz Evropskog parlamenta bila je skeptična kada je reč o obimu nemačko-francuske inicijative. Evropski parlament je zahtevao četvorostruko više novca, naime, dva biliona evra za fond za obnovu.

Ali suštinsko pitanje je da li će novac za obnovu ekonomije stići iz budžeta, kao što predlažu Makron i Merkel ili iz povoljnih kredita, koje bi članice plaćale same.

"Razlika je u tome što bi mi, kao države članice, dozvoljavamo Komisiji da pozajmi novac na finansijskom tržištu, koje ćemo potrošiti u kratkom roku, ali otplaćivati dugoročno. Finansiranje iz budžeta omogućilo bi najteže pogođenim zemljama da imaju najviše koristi", navela je Angela Merkel.

Francusko - Nemački predlog bi udovoljio zahtevu Italije i drugih zemalja južne Evrope, da se njihov državni dug ne opterećuje dodatno.

(Izvor: N1)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Francuska vlada je objavila da, zahvaljujući slabljenju širenja koronavirusa, od 2. juna ukida veliki broj restrikcija uvedenih zbog pandemije i založila se da se uskoro otvore unutrašnje granica EU.

Ватикан је данас саопштио да су Трг Светог Петра и Базилика Светог Петра затворени до 3. априла за посете туриста и групе с водичима због коронавируса, али верници могу појединачно да уђу у базилику због молитве.

Evropska unija će imati problema da brzo obezbedi veliki broj respiratora za lečenje pacijenata obolelih od Kovid-19, saopštila je danas Evropska komisija.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone