Hitlerova rodna kuća postaće policijska stanica

Adolf_Hitler vikipedija

Foto: Vikipedija

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji koja treba da postane policijska stanica biće minimalno izmenjena, saopštila je danas austrijska vlada predstavljajući pobednički projekat za renoviranje te zgrade sa opterećujućom prošlošću.

Austrijska arhitenktonska kancelarija Marte.Marte pobedila je na evropskom tenderu za renoviranje zgrade baš svojim svesno minimalističkim pristupom, objasnio je predsednik žirija Robert Vimer na konferenciji za novinare.

Ta kancelarija pobedila je 11 drugih projekata. Renoviranje treba da se završi do početka 2023, a predvidjeno je da će radovi koštati oko pet miliona evra i finansiraće ih država.

Austrijska vlada vodila je dugu sudsku bitku da osigura vlasništvo te kuće koja se nalazi na severu zemlje sa ciljem da spreči da mesto gde je Adolf Hitler rodjen 20. aprila 1889. ne postane mesto hodočašća za neonaciste.

Zgrada od 800 kvadratnih metara nalazi se u centru mesta Braunau-am-In na nemačkoj granici, biće opremljena novim krovom i proširena.

„Poveriti ovu zgradu policiji je najbolja stvar koja može da se uradi da se neutralizuje“, ocenio je zvaničnik zadužen za taj projekat u vladi Herman Fajner.

Više planova je razmatrano za budućnost zgrade, uključujući njeno rušenje ili radikalna arhitektonska izmena.

„Novo poglavlje okrenuto ka budućnosti će biti otvoreno kada je reč o rodnoj kući jednog diktatora i masovnog ubice“, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер најавио је подршку у заштити границе од миграната за Грчку и земље Западног Балкана.

Najduža zabrana izlaska koja obuhvata vikend za Vaskrs iazvala je mnoge da pokušaju organitžzaciju skupova u seoskim područjima, ali je policija reagovala i hapsila sve koji su kršili policijski čas.

Dva londonska policajca uhapšena su nakon što su procurele fotografije koje su snimili pored tela dve izbodene devojke.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone