EU će uskoro biti u problemu da nabavi respiratore

european

Izvor: Pexels

Evropska unija će imati problema da brzo obezbedi veliki broj respiratora za lečenje pacijenata obolelih od Kovid-19, saopštila je danas Evropska komisija.

Problem će, kako su naveli, nastati zbog složenosti tih mašina i velike potražnje za njima.

Komisija je pokrenula zajedničku proceduru nabavke 17. marta za kupovinu respiratora u ime 26 zemalja članica bloka, u cilju smanjenja cena i konkurencije među državama koje traže mašine. Komisija sa sedištem u Briselu saopštila je da su dobavljači odabrani i da im šalje ugovore pre nego što zemlje članice počnu pregovore o konkretnim isporukama, prenosi Rojters.

"Uzimajući u obzir tešku situaciju na tržištu i složenost proizvoda poput respiratora, očekuje se da cće njihova proizvodnja i isporuka potrajati", rekao je portparol Komisije na brifingu.

Pandemija korona virusa narušila je jedinstvo EU čije se države članice takmiče da bi obezbedile zalihe poput maski, pribora za testiranje i respiratora, konstatuje agencija.

Nemačka, Rumunija, Francuska, Poljska i druge države suočile su sa kritikama bloka zbog ograničavanja izvoza medicinske opreme i lekova drugim državama članicama.

Samo mesec dana pre nego što je počela rasprava o nabavci oprem vlade članica EU saopštile su Briselu da su njihovi zdravstveni sistemi spremni i da nema potrebe da naručuju više zaliha, prema dokumentima u koja je Rojters imao uvid.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da će sutra stići drugi kontingent opreme za mobilnu bolnicu.

Овог јутра Влада Србије одлучиће о увођењу много драстичније мере - забране изласка из кућа старијих од 65 година уколико се испостави да и даље не поштују апеле државе да седе код куће и да се самовољно не излажу опасности

Valjevo je jedno od tri najveća žarišta pandemije Korona virusa u Srbiji pored Beograda i Niša, a nekada, početkom 20og veka bilo je žarište opakih bolesti koje su mučile kako Kolubarsku prestonicu tako i celu Srbiju.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone