Bundestag: Nemački KFOR ostaje, do 400 vojnika

nemačka-pixa

Foto: Pixabay

Bundestag je u sredu raspravljao o produženju misije Bundesvera unutar KFOR-a, što je još jednom ukazalo na to kako nemački zakonodavci vide rešenje političkog sukoba Srbije i Kosova.

Ista je procedura svake godine - od sredine maja, nemački zakonodavci većinom glasova odlučuju o produžetku angažmana nemačkih vojnika KFOR-a na Kosovu.

To je odluka koja formalno zahteva odobrenje Bundestaga. I o tome se uvek raspravlja dva puta, jednom kada se zahtev nemačke vlade uputi zakonodavcima, i onda kada on bude odobren. Takođe, i nemački zakonodavci koji se bave zapadnim Balkanom ne propuštaju priliku da se još jednom podsete na svoje stavove o ratu na Kosovu, na legitimitet misije Bundesvera i trenutne probleme Kosova.

U sredu je, bila prva debata, na kojoj je bilo jasno da će pored dve ideološki ekstremne stranke, levice i alternative za Nemačku, četiri centralne stranke: dve koalicione stranke, hrišćansko-demokratska unija / hrišćansko-socijalna unija (CDU / CSU) i Socijaldemokratska stranka (SPD), kao i liberali (FDP) i Zeleni (Grüne) glasati za produženje mandata. Upravo ove četiri stranke kategorički odbacuju teritorijalnu razmenu kao rešenje između Kosova i Srbije, o čemu svedoče izjave njihovih govornika.

Nemačka vlada planira da u okviru KFOR-a obezbedi do 400 vojnika Bundesvera. Prema svedočenju  ministra spoljnih poslova, Hajkoa Masa, na Kosovu trenutno deluje 70 vojnika Bundesvera.

Socijaldemokratski ministar je bezbednosnu situaciju opisao kao relativno stabilnu, ali je rekao da su se politički odnosi između Kosova i Srbije pogoršali, i obećao da će Nemačka nastaviti da vodi dijalog i u okviru nemačkog predsedavanja EU, koje započinje 1. jula.

Mas je iskoristio priliku da odbaci ideju o razmeni teritorija: "Cilj je odstupiti od rešenja granicama koja su na sto stavljena ne samo od strane strana (u dijalogu), već i od drugih koji žele da izvrše uticaj na tom mestu. Ali to bi postiglo navodni napredak, ako bi to iko i mogao da nazove napretkom, s obzirom na tamošnju situaciju. Igranja sa takvim idejama samo guraju rešenje složenih problema i vode nikud do u ćorsokak".

Izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministri finansija EU nakon tri dana pregovora postigli su u četvrtak dogovor o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na krizu COVID-19.

Kosovski i pojedini strani zvaničnici objavili su da je najnovijim glasanjem u Evropskoj energetskoj mreži operatora struje, Kosovo dobilo energetsku nezavisnost.

Evropska kancelarija na Kosovu i Metohiji izražava zabrinutost zbog incidenata koji se dešavaju protiv nevećinskih zajednica, a posebno protiv kosovskih Srba.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone