GLAS ŽIVOTA - DROGA JE MEĐU NAMA, dr. Jasna Daragan

jasna

Glas javnosti

Gost emisije Glas Života bila je dr Jasna Daragan neuropsihijatar, bivša direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici. Narkomanija je nezarazna bolest koja je obuhvatila ceo svet.

Najčešće se sa zloupotrebom droge poči nje u mlađem uzrastu i ta granica se sve više pomera.Razlog za počinjanje ne postoji,on najviše zavisi od strukture ličnosti,okoline i pristupačnosti droge. Mladi jedni druge podstiču na uzimanje droge.
Za pomoć se retko obrati konzumet narkotika, najčešće je to porodica.Porodica i razgovor sa detetom su upravo najvažniji i za lečenje od narkomanije i kao preventiva. Prvi znak da zloupotrebe narkotika je promena ponašanja, što nije zasigurno u periodu adolescencije kada se promene inače dešavaju. Psihoaktivne supstance utiču na mozak, na misli, na čovekov karakter. Droga deluje na sve organe.U  zavisnosti koja je vrsta droge u pitanju stručnjaci znaju kako će ona delovati na čoveka.
Najgore što droga može je da nas ubije.
Svaki organizam je tolerantan na određenu količinu droge i sve preko toga dovodi do smrtnog ishoda. Ne znamo koja je doza za čoveka smrtonosna. Začarani krug je stalno povećavanje doze da bi se postigao prvi efekat. 
Ne postoje manje opasne droge i zabluda je da marihuana nije droga. Marihuana i te kako ima loš uticaj i dovodi do teškog depresivnog sindroma. Ljudi ni alkohol ne smatraju opasnim, pogotovo u Srbiji gde se tradicionalno upotrebljava. Zavisnici od kokaina najčešće konzumiraju i alkohol.
Droga postoji u raznim oblicima i moguće je da neko ko želi da vas zloupotrebi stavi drogu u piće. Način lečenja od droge je različit. Kod marihuane se ne vrši detoksikacija, ali kod zavisnika od heroina kada se stvara fizička zavisnost se prvo radi detoksikacija.
Fizičku zavisnost pacijent lako prevaziđe uz pomoć lekara, najteže se leči žudnja i moguća depresija posle. Lečenje od droge je moguć samo uz pristanak. Velika zavisnost se stvara i od alkohola. Alkohol je legalna droga. Učestalost konzumiranja alkohola vodi u zavisnost. Česta zavisnost u današnje vreme je i od medikamenata, kockanja i interneta.Sve to zahteva lečenje. Najvažnije za preventivu od zavisnosti su društvo i doba r porodični ambijent.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Gost emisije Glas o koroni je dr Dragoslav Slović, čovek sa pet doktorata iz oblasti ekonomije, prava, matematike, psihologije i politike. Objasnio je kako se može primeniti biološka imunizacija, zašto je opasan preterani strah, zbog čega se mlade majke sa silikonima lažno predstavljaju i zbog čega je čovek mnogo veća opasnost za civilizaciju od epidemije.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone