Većinski vlasnik "Galenike" planira otkup svih akcija: PRIVATIZACIJA IZ 2017. GODINE I DALJE SPORNA

Galenika-yt-prtsc

Foto: Youtube/Printscreen

Većinski vlasnik "Galenike" "Aelisus S.A.R.L." priprema prinudni otkup više od 137.000 akcija.

Planira da svaku plati po 28,14 evra, navodi se u predlogu Odluke o prinudnom otkupu akcija.

Ova odluka je na dnevnom redu redovne sednice skupštine akcionara "Galenike" koja je zakazana za 30. jul. Iznos od 3.308 dinara po akciji se navodi kao procenjena fer vrednost.Većinski vlasnik poseduju 94,97 procenata akcija.

Na dnevnom redu skupštine akcionara "Galenike" su i finansijski i izveštaji o poslovanju za 2019. godinu, donošenje odluke o raspodeli dobiti, kao i izmene i dopune statuta.

Radi podsećanja, "Galenika" je prodata u novembru 2017. godine za 16 miliona evra i javnosti je predstavljeno da je kupac poznata farmaceutska kuća iz Brazila EMS, a na osnovu istraživanja Insajdera ta kompanija je formalno vlasnik samo 27 odsto Galenike, a iza zvaničnog kupca, firme Elijus, stoji mreža od 13 uvezanih kompanija iz Brazila, Italije i Luksembruga.

Farmaceutska kompanija je prodata kao prezaduženo preduzeće, iako joj je država, neposredno pre privatizacije i nakon prodaje oprostila dugove.

Osim konverzije državnog duga od 118 miliona evra pre prodaje, novom vlasniku je tokom 2017. otpisano 71,5 miliona evra dugovanja prema državnim poveriocima, takođe pokazuju se da se sa otpisom dugova nastavilo i tokom 2018. godine,  tada je država privatnoj firmi oprostila dodatnih 11,8 miliona evra prema Upravi za javni dug, Poreskoj upravi i lokalnim administracijama.

Privatizacija Galenika vođena je preko Ministarstva privrede, ali kako navodi Insajder u pregovorima je učestvovalo i niz drugih predstavnika državnih institucija. Čudno je da je nakon privatizacije bivši državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović, u septembru 2018. postavljen na mesto izvršnog direktora za finansije u kompaniji Galenika.

Takođe, uprkos najavama predstavnika vlasti da Galeniku nakon privatizacije očekuje oporavak i razvoj, podaci o poslovanju pokazuju da je u prvoj godini, nakon prodaje, fabrika lekova poslovala sa gubitkom i smanjenom proizvodnjom. Zanimljivo je da je osim smanjenja prihoda od prodaje, pod novim rukovostvom Galenike došlo i do značajnog smanjenja procenjene vrednosti imovine te fabrike lekova.

Prema kupoprodajnom ugovoru novi vlasnik Galenike je imao obavezu da zadrži delatnost odnosno proizvodnju lekova do novembra 2019. godine, posle toga nema više nikakvu obavezu ni prema radnicima ni prema državi.

(Izvor: Novosti.rs/Insajder)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Epidemija koronavirusne infekcije u Južnoj Americi može dovesti do nestašice kafe, prenosi agencija Blumberg.

Evropska komisija prognozira da će u drugom kvartalu ove godine ekonomija Evropske unije doživeti najteži pad od Drugog svetskog rata. Pad BDP evrozone smanjiće se 8,7 procenata ove godine, a porasti za 6,1 u 2021. godini. Kada je u pitanju EU očekivani pad BDP u 2020. godini je 8,3, a rast 5, 8 procenata u narednoj godini.

Вишеструко се враћа у економском смислу, али и оном ширем, општенародном и општедржавном, кроз опстанак и ревитализацију села Србије“, рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој, приликом посете земљорадничкој задрузи "Блачка Блаце", једној од оних којима су прошле године додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета