Uništavanje domaćih proizvodača: Uvezeno 40 tona meda iz Moldavije za bagatelu

med

Foto: Pixabay

Kako nezvanično saznaje Savez pčelarskih organizacija Srbije krajem aprila je u Srbiju uvezena prva ozbiljna tura meda iz Moldavije, 40 tona, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom.

Uprkos činjenici da se u Srbiji pčelarstvom bavi 30.000 domaćinstava, a u stacioniranim i selećim pčelinjacima širom zemlje ima između 850.000 i milion košnica, u Srbiju je uvezeno 40 tona meda iz Moldavije.

„Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili pojedini medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda”.

Od 2009. godine SPOS upozorava da je neophodno da se napravi domaći brend meda „kako bismo se odupreli jeftinim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike”, navodi se dalje.

„Takođe smo upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama… Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave”, rečeno je iz Saveza.

Statistika kaže da je u Srbiji 2018. godine proizvedeno oko 9.000 tona meda, izvezeno 2.774 tone u vrednosti 12,4 miliona dolara. Uvezene su 43 tone meda, za šta je potrošeno 266.000 evra.

Cena meda u EU varira iz godine u godinu i kreće se od pet do sedam evra za kilogram bagremovog meda i četiri do 4,5 evra za kilogram livadskog.

(Izvor: BizLife)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pad kapitalnih investicija, privatne potrošnje i izvoza gurnuo je nemačku ekonomiju u recesiju u prvom kvartalu 2020, prema danas objavljenim detaljnim podacima koji pokazuju štetu koja je nastala kao posledica pandemije koronavirusa.

Јуче је на снагу ступила прва од новина недавно усвојеног Закона о међубанкарским накнадама, а то је обавеза пословних банака да бесплатно издају Дина платну картицу свим клијентима који отварају нови текући рачун, као и онима којима истекне нека од важећих платних картица, пише Данас.

Minimalac za sve koji su sačuvali radnike, odloženo plaćanje poreza, 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone