Табаковић на Копаоник бизнис форуму: Уређене јавне финансије, заслуге Вучићу

Другог дана 27. Копаоник бизнис форума у фокусу панелиста је питање макроекономске стабилности у Србији, а међу првим панелистима била је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић

Табаковић је учесницима "српског Давоса" поручила да се данас у Србији о инфлацији не говори као претходних година, јер је инфлација, како је рекла, седму годину за редом ниска, те да је НБС успела да очува стабилност цена, да су очували стабилност финансијског сектора, да је стопа незапослености једноцифрена, а да је актуелна власт економском политиком коју је спроводила у последњих неколико година од Србије створила земљу са повољним привредним амбијентом, са уређеним јавним финансијама.
Заслуге за то, гувернерка Јоргованка Табаковић доделила је председнику Србије Александру Вучићу, који је, како Табаковић наводи, једини имао храбрости и једини је разумео нужност мера фискалне консолидације, а тиме је будућност Србије ставио изнад свега. Захваљујући томе, Србија је постала пожељан партнер за све, а резултати се, каже Табаковић, мере монетарном и финансијском стабилношћу.

"Пре свих, једини, није било ни лако ни популарно, али смо у претходном период доносили мере усаглашено, радили смо као тим, због људи, за људе и са људима. Јачали смо регулативу у складу са најбољом праксом, смањили проценат проблематичних кредита, имамо стабилан курс динара. Зато ће Народна банка Србије наставити да ради у истом правцу и истим темпом, бићемо чувари стабилности, радићемо тако да останемо лидер у иновацијама", каже Табаковић.

Табаковић је најавила да ће 70 одсто прихода уплатити у буџет, што ће, како наводи, значити више средстава за нове инвестциије и већу запосленост.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета