Pšenica

Ruska Vlada uvela je kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usled čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.


Međunarodne organizacije strahuju da će zbog takvih organičenja biti narušen ceo lanac snabdevanja hranom u svetu, prenosi francuski list "Valeurs actuelles". Kako se navodi, kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose pšenicu, kukuruz, ječam i raž. Ova mera je uvedena usled pandemije virusa korona.

Ruska vlada na ovaj način želi da osigura da će žitarice dospeti na unutrašnje tržište, odnosno da će njima biti snabdeveni građani Rusije.

U novom zakonu je ukazano da navedene žitarice imaju važan značaj za nacionalno tržište. Zbog toga, u uslovima epidemije virusa korona, vlasti žele da izbegnu porast cena, prenosi Sputnjik.

Rusija je do sad u proseku izvozila oko 43,3 miliona tona žitarica, od čega 35 miliona tona čini pšenica. Sada je izvoz snižen na sedam miliona tona. Istovremeno, nisu uvedena nikakva ograničenja na trgovinu sa Kazahstanom i Belorusijom, sa kojima je Rusija sklopila carinsku uniju.

Međutim, prema pisanju francuskog lista, rukovodioci Svetske zdravstvene organizacije i Svetske trgovinske organizacije zabrinuti su zbog posledica ruskih organičenja. Prema njihovim rečima, uvođenje kvota na izvoz žitarica može narušiti lanac snabdevanja hranom u svetu, navodi se u članku.

 

Izvor: Sputnjik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kneza Igora i kneginju Olgu pričali su da su najlepši par Rusije. On je bio moćan i slavan vladar poznat kao sposoban vojskovođa i mudar monarh. Ona je u narodu bila poznata jednostavno kao - prekrasna. Živeli su sredino 10. veka, a njihova ljubav već tada je bila poznata širom zemlje.

Rusija nastavlja testiranje protivbrodske rakete „Cirkon“ koja može da ojača pozicije ruske flote u dva okeana. Američki časopis „Nešenel interest“ nazvao je „košmarom“ scenario u kome bi svi ruski brodovi bili naoružani ovakvim hipersoničnim protivbrodskim raketama.

Амбициозно најављивана изградња 1.578 јефтиних станова за припаднике безбедносних служби још није кренула, иако је почетком јануара ове године министарка грађевинарства и потпредседница Владе Зорана Михајловић, додуше у јеку кампање за београдске изборе, објавила да је све спремно и да се машине бар у два од укупно шест планираних градова могу очекивати већ у марту.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone