Predlog Merkel-Makron od 500 milijardi evra pomoći najteže pogođenim korona krizom

merkel i makron

Nemačka i Francuska postigle su o dogovor o Korona fondu za obnovu kojim se predviđa da Evropska komisija (EK) preuzme dug od 500 milijardi evra da bi tako direktno pomogla sektorima i regionima država članica Evropske unije, najteže pogođenim krizom izazvanom pandemijom.

Posle nekoliko 'teških' video konferencija, na kojima su se mišljenja članica Evropske unije (EU) dramatično razilazila, sinoć su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron predložili da se izdvoji Evropska komisija preuzme dug od 500 milijardi evra koji ne bi bio zajam najteže pogodjenim regionoma i sektorima država ćlanica Evropske unije, izazvane Kovidom 19.

To će biti vid dodatnih sredstava ukljućenih  u planirani budžet Unije za period od 2021 -2027 od jedne bilijarde evra, a koji će biti pod demokratskom kontrolom Evrope.

- To je strateška promena, objasnio je Makron zajednički predlog predstavnika dve najveće ekonomije Unije da se dodatna sredstva  izdvoje za regione i sektore zemalja članica EU koje su najteže pogođene posledicama svetskom epidemijom Kovidom 19.

Merkel je, međutim, priznala da o primeni ovog plana moraju da odluče nacionalni parlamenti te da će Bundestag (nemački parlament) glasati o odobravanju novog plana za oporavak.

 Paket kratkoročne kreditne pomoći vredan 540 milijardi evra ranije je dogovoren među državama članicama Unije, početkom aprila.

(Dojče vele)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pad kapitalnih investicija, privatne potrošnje i izvoza gurnuo je nemačku ekonomiju u recesiju u prvom kvartalu 2020, prema danas objavljenim detaljnim podacima koji pokazuju štetu koja je nastala kao posledica pandemije koronavirusa.

Globalna kriza izazvana epidemijom koronavirusa podelila je svet i u vrednosnom smislu. Sudeći prema izjavama pojedinih svetskih lidera dilema je šta je vrednije – ljudski životi ili očuvanje ekonomije i novčanika. Praktično, u SAD se svakodnevno rađa ideja da se određeni broj ljudi može i žrtvovati da bi se spasila ekonomija.

U ministarstvu navode da se inspekciji rada u Sremskoj Mitrovici nisu obraćali zaposleni iz tog preduzeća, ali da je inspekcija dobila informaciju da su zaposleni na kolektivnom godišnjem odmoru do 21. aprila i da je početkom meseca bez posla ostao 81 zaposleni.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone