Почиње исплата девизне штедње бившим штедишама СФРЈ, по основу пресуде у Стразбуру

ekonomija

Исплата прве рате девизне штедње бившим штедишама СФРЈ, којом Србија испуњава своју међународну обавезу исплате девизне штедње по основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, почиње данас.

Како је пре два дана саопштило Министарство финансија, Србија је за потребе исплате емитовала обвезнице у укупном износу од 87 милиона евра, које су уписане на рачуне штедиша којима је утврђено право на исплату, док је за исплату прве рате опредељено укупно 10,89 милиона евра.

Исплата девизне штедње обавља се на основу Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ.

Новац ће се исплаћивати у осам једнаких полугодишњих рата од данас, закључно са 31. августом 2023. када доспева осма, последња рата. Штедише ће у овој години примити још једну рату, и то 31. августа.

Износ од 87,1 милион евра обухвата више од 6.400 штедиша којима је утврђено право на исплату штедње.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na inicijativu članica Privredne komore Srbije (PKS), kompanija okupljenih u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće, Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo i višekratnih zaštitnih maski proizvedenih od tkanog tekstila, nekombinovanog sa drugim materijalima, navodi se u saopštenju

Почетком 2019. би требало да заживе олакшице за куповину хибридних аутомобила. У разматрању укидање пореза за поједине категорије. Нема пара за субвенције.

Немачка компанија „Бросе“ која производи електронику и сензорску технологију за врата аутомобила и седишта, електричне моторе и електронику, највила је да ће у петак, 6. марта, у Панчеву почети градњу своје прве фабрике и развојног центра у Србији.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone