OSVAJAJU HRVATSKO PRIMORJE: Skoro polovina nekretina u rukama Slovenaca

Hrvatska-more-Mljet

Foto: Wikipedia/ Neoneo13

Slovenački državljani kupili su 9.439 nekretnina u Hrvatskoj od 2013. godine, kada je ta zemlja ušla u Evropsku uniju, pokazuju podaci Hrvatske poreske uprave.

Slovence prate njemački državljani koji su kupovali objekte za odmor, stanove i apartmane, ukupno 4969 objekata. Na trećem su mestu Austrijanci sa 2.867 poseda, zatim Italijani s 1.612, Šveđani s 1.232, i Mađari s 949,

List ističe da strani državljani u Hrvatskoj imaju koristi jer država nije uvela porez na imovinu. Takođe, manje od 4.400 vlasnika iz drugih zemalja registrovalo je najam turističkih objekata i za to plaćaju porez u Hrvatskoj.

Prema navodima lista, hrvatska državna uprava nema podatke o svim vlasnicima nekretnina na jednom mestu.

Očekuje se da će dobiti tačne podatke nakon popisa planiranog u Hrvatskoj sledeće godine. Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj je bilo nešto manje od 250.000 objekata za odmor.

Prema neslužbenim procenama, Slovenci poseduju ukupno oko 110.000 nekretnina u Hrvatskoj, uglavnom kuće i stanove uz hrvatsku obalu. Kuće za odmor kupovali su još za vreme Jugoslavije.

(Izvor: Večernji list)

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe sa 1. julom. Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum.

Koliko je najbolji teniser sveta voljen i prihvaćen u svetu uveravamo se svakog novog dana.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета