Moratorijum na kredite ističe 1. jula, evo koliko ih se prijavilo

dinari-pare-novac

Foto: printscreen/youtube

Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe sa 1. julom. Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum.

 Vladimir Vasić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da je po donošenju pravila o moratorijumu postojalo mnogo pitanja i neizvesnosti, pa je prilikom prijave građana radio psihološki momenat.

Za moratorijum se prijavilo 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika. Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervu sredstava.

"Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat, jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća", objasnio je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, navodi Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

"Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do deset dana.
 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Arkadij Dvorkovič, bivši potpredsednik Vlade Rusije i direktor fonda „Skolkovo“, ne podržava ideju da se ruskim građanim deli novac za vreme krize.

Đukanovićevom rasrbljenom režimu treba zadavati udarce neprestano, bez obzira da li je u toku epidemija ili ne, poručuje dr Aleksandar Raković.

U strahu da će rod poljoprivrednih proizvođača propasti – jer polja ne mogu da čekaju da epidemija prođe – Nemačka je prošlog četvrtka odlučila da ublaži mere na granicama kako bi agro-firme mogle tokom aprila i maja da dovedu 80 hiljada radnika, za berbu sezonskog voća i povrća.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone