Milionski poslovi porodice dr Kisić sa javnim preduzećima

Biznis31 Pixabay

Foto: Pixabay

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.
 
Darija Kisić Tepavčević nije odgovorila na pitanja BIRN u vezi sa tenderima javnih preduzeća na kojima je učestovala firma povezana sa njenim bratom. Kisić Tepavčević je u pisanom odgovoru samo navela da njen brat nije zadužen za Covid-19 informacioni sistem.
 
Ministarka Nela Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.
 
- Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa, rekla je Kuburović.
 
NITES DOO Beograd je deo NITES Grupe vlasnika Miodraga Škrbića. Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, NITES A.S, koja je zajedno za srpskim NITES-om dobila nekoliko tendera javnih preduzeća. Osim u Srbiji i Češkoj, NITES kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.
 
Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zadužen je u firmi Asseco SEE za Srbiju. Asseco SEE i NITES su 2017. i 2018. sarađivale na projektima za EPS i Ministarstvo finansija, a ta dva ugovora vredna su skoro tri miliona evra.
 
April 2020. godine bio je posebno unosan za NITES, jer je u konzorcijumu sa Telekomom Srbija potpisao tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra, navodi portal.
 
Tako će NITES i Telekom Srbija održavati neke od najvažnijih medicinskih softvera u Srbiji, uključujući održavanje nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti.

(Izvor: BIRN/021)


Kakvi veze one imaju sa poslovanjem firme u kojoj radi Kisic. Nije to njegova firma. Pi, podmetanje

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Holandiju je danas otišlo 14 srpskih eksperata srpske kompanije Termovent, koji će u toj državi raditi na uspostavljanju najveće kovid-laboratorije u Evropi.

Ovogodišnja turistička sezona u Srbiji biće okrenuta pre svega domaćim turistima, najavio je ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić na promociji kampanje Turističke organizacije Srbije (TOS) - "Izaberi svoju avanturu - vidi Srbiju".

U skladu sa najavama pojedinih avio-kompanija, postepena obnova putničkog saobraćaja počeće tokom naredne nedelje, a Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd u potpunosti je spreman za doček putnika i avio-kompanija kako bi doprineo ponovnom povezivanju Beograda i Srbije sa regionom i ostatkom sveta, navodi se u saopštenju.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone