Merkel odbacila zahtev Italije za zajedničkim EU obveznicama

merkeleuobveznice

Foto: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas zahteve Italije da se zajedničkim obveznicama evrozone ublaži ekonomski uticaj pandemije korona virusa i dodala da će Nemačka podržati druge instrumente za pomoć zemljama koje su teško pogođene krizom.

Razgovarala sam dugo danas sa italijanskim premijerom Ðuzepeom Konteom i složili smo se da postoji hitna potreba za

solidarnošću u Evropi koja prolazi kroz jedan od svojih teških perioda, ako ne i najtežih, rekla je Merkelova, preneo je Rojters.

"I Nemačka je spremna za tu solidarnost i posvećena joj je", istakla je nemačka kancelarka i dodala da dobrobit Nemačke zavisi od dobrobiti Evrope.

"Sada, koji instrumenti su pogodni za tu svrhu, ovde postoje različiti pogledi", navela je ona.

Znate da ne verujem da bi trebalo da imamo zajednički dug

zbog situacije naše političke unije i zato mi to odbijamo, dodala je ona tokom konferencije za novinare.

Prema njenim rečima, ima toliko načina da se pokaže solidarnost.

"I ja verujem da ćemo pronaći dobro rešenje", zaključila je Merkelova.

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

- Predviđanje Međunarodnog monetarnog fond da će bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za tri odsto zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa je optimističnija projekcija - smatra ekonomista Goran Nikolić i navodi da toliki pad nije strašan u odnosu na druge zemlje regiona. On daje da će Srbija ipak morati da uzima kredite kod MMF-a!

Više od 300 poslanika iz celog sveta pozvalo je danas Međunarodni monetarni fond I Svetsku banku da otpiše dug najsiromašnijim zemljama. Takođe, oni su pozvali MMF i SB da povećaju sredstva za sprečavanje globalnog ekonomskog kraha.

Исплата прве рате девизне штедње бившим штедишама СФРЈ, којом Србија испуњава своју међународну обавезу исплате девизне штедње по основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, почиње данас.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone