Mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije

mali

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da su Srbija i Evropska unije postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog efekta posledice pandemije na rast i zaposlenost, putem odgovarajućih mera fiskalne politike i podrške ekonomskog oporavka.

U ministarskom dijalogu između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, uz prisutvo predstavnika Evropske komisije i Evropske centralne banke, predstavljeni su programi ekonomskih reformi, a glavna tema je bila saniranje ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom.

Predviđene mere uključuju povećanje kapitalne potrošnje usmerene na ekonomski rast, a kroz povećanje udela potrošnje u BDP-u u ovoj godini i na srednjoročnom planu. 

Ministar Mali je naveo da se Srbija dobro bori protiv negativnih posledica Kovida 19 i podsetio da je naša zemlja po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, posebno za ostvarene rezultate u 2019. godini.

- Ovu krizu smo dočekali sa zdravim javnim finansijama i sa dovoljno novca u budžetu. Imamo visoke devizne rezerve, a četiri godine smo imali suficit u budžetu. Sada smo preduzeli mere i izdvojili 5,1 milijardu evra za pomoć privredi i građanima, istakao je Mali.

 Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković  izrazila je zadovoljstvo ocenom da je NBS i u 2019. godini sprovodila adekvatnu  monetarnu politiku, te da je inflacija u Srbiji niska i stabilna sedmu godinu za redom.

(Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Градско веће Ниша сменило је Владицу Ђурђановића са места директора ЈП Аеродром Ниш и нишког Аеродрома “Константин Велики”, јер је он, како су рекли, “противзаконито повећавао плате, чиме је оштетио буџет Града", преносе Јужне вести.

Sporazum Rusije i Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje nafte omogućio je američkom naftnom sektoru da izbegne izbegne opasnu situaciju, piše „Njujork tajmsa“.

Ekonomske posledice krize zbog epidemije koronavirusa mogle bi da povećaju siromaštvo kod pola milijarde ljudi na svetu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone