Koliku inflaciju očekuje finansijski sektor i privreda Srbije?

inflacija-pixa

Foto: Pixabay

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima aprilske ankete Narodne banke Srbije, nastavila su da se kreću u granicama cilja 3±1,5 odsto.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred ostala su na nivou iz marta od 2,0 procenata, dok su očekivanja privrednika snižena u odnosu na mart i iznose 1,8 posto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona su ostala nepromenjena u odnosu na mart, i kod finansijskog sektora iznose 2,5 procenata, a kod privrede 2,0 odsto.

"Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta", kažu u Narodnoj banci.

(Izvor: RTV)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Cene nafte niže su nego ikada, a skladišta prepuna, pa se „crno zlato“ prodaje bud zašto. U Srbiji je cena benzina pala ispod 130 dinara, a dizela ispod 140. Hoće li pojeftiniti još?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da Srbija za ovogodišnji Prvi maj može da kaže da ima mere zaštite privrede i radnih mesta među najboljim na svetu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone