Javni dug Srbije pre korone porastao za 370 miliona evra, novo zaduživanje nas tek čeka!

ekonomija-pad

Foto: Ilustracija/Glas javnosti

Javni dug Srbije uvećao se 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. godine, na 24,7 milijardi evra. Ovo povećanje odnosi se na period pre izbijanja pandemije i ekonomskog paketa Vlade Srbije od 5,1 milijardi evra koji će se finansirati novim zaduživanjem, piše Nova ekonomija.

Parlamentarna budžetska kancelarija objavila je novu studiju Analiza javnog duga Januar-mart 2020. Prema ovoj analizi, javni dug Srbije povećao se u odnosu na decembar 2019. godine za 370 miliona evra i sada iznosi 24,7 milijardi evra, odnosno 52,8 odsto BDP-a.

Značajan deo ovog povećanja (115 miliona evra) otpada na nepovoljne kursne razlike, dok ostatak predstavlja neto zaduživanje na domaćem tržištu u iznosu od 225 milona evra.

Javni dug je dug države. Čine ga direktan dug koji nastaje zaduživanjem države (ugovaranjem kredita ili izdavanjem državnih HOV) i indirektne obaveze (po osnovu datih garancija). Veći deo duga izražen je kroz dugoročne obveznice (12,8 milijardi evra), a manji kroz kredite uztee od međunarodnih institucija i stranih vlada (9,6 milijardi evra).

Direktni dug Republike (nastao zaduživanjem) na kraju marta 2020. godine iznosio je 22,8 milijardi evra. U odnosu na kraj 2019. povećao se za 380,9 miliona evra (odnosno, ukoliko se izuzme nepovoljan uticaj promene deviznih kurseva, direktan dug je povećan za oko 264 miliona evra).

Obaveze po osnovu uzetih kredita su povećane za 78 miliona evra, pre svega usled povlačenja kredita od kineske Export Import banke.
Indirektne obaveze Republike (nastale izdavanjem garancija) na kraju marta 2020. su iznosile 1,5 milijardu evra. U odnosu na kraj 2019. smanjene su za 16,4 miliona, najviše zahvaljujući otplati kredita Puteva Srbije.

Vlada Srbije je polovinom aprila izdala prvu seriju ovih obveznica u iznosu od 3 milijarde evra po kamatnoj stopi od 3,375 odsto. Prema predviđanju Fiskalnog saveta nakon novog zaduživanja i privredne kontrakcije zbog pandemije, javni dug će narasti na više od 60 odsto BDP-a.

(Izvor: Nova ekonomija)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Пореска полиција је надлежним тужилаштвима од јануара до јула ове године поднела 880 кривичних пријава против 1.116 особа због 1.024 кривична дела, а откривена је утаја 6,5 милијарди динара пореза, пише данас београдска штампа.

Najviše kazni bilo je 29. marta - čak 207, u ukupnom iznosu od 10,3 miliona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se od ponedeljka, 11. maja, krenuti sa 'malom kampanjom' da se građani upoznaju na koji način mogu da se prijave za 100 evra.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone