vladasrb

Izvor: Wikipedia

Mere Vlade Srbije za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa su dobrodošle, mogu da pomognu ali je njihov ishod prilično neizvestan, izjavio je za Fonet ekonomista I profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) dr Petar Djukić.

On ističe da rezultati tek treba da se vide, i to ne samo u ukupnim podacima z ovu godinu, već i prema situaciji koja će se u socio-ekonomskom smislu pronlongirati na sledeće godine u sistemskom smislu. To znači da je prilično neizvesno kako će vanredne mere i ogroman intervencionistički zahvat, u visini od 11% potencijalne vrednosti BDP, možda i više,  uticati na budući razvoj i reforme u Srbiji, kaže Djukić. . 

 On smatra da ove mere u najvećem delu mogu da očuvaju ugrožena radna mesta, iako se postavlja pitanje da lii je to dugoročni cilj privrednog i tehnološkog razvoja.  

 Govoreći o uticaju ovih mera na poziciju malih i srednjih preduzeća, Djukić ističe da ta preduzeća mogu da se nadju u različitim pozicijama. Ima preduzeća, mada u malom broju, koja nemaju pad aktivnosti i narudžbina, na primer u segmentu građeviskih materijala ili specijalnih gradjevinskih usluga.

 Sa druge strane, ima i preduzeća koja su već ,,mrtva”. Što su ta preduzeća manja I u većoj meri orijentisana na lične usluge (prevoz, turizam, kozmetičke usluge) to su bliža kolapsu. Nabavka materijala, a pogotovo plaćanje zakupnine,  njima je veći problem nego isplata zarada, naročito ako imaju jednog ili dva zaposlena, kaže Djukić I dodaje da je veliki problem  nedostajući princip selektivnosti kao i sporovodljivost mera.  

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbija je uspela da izbegne teže posledice korona virusa, ali treba biti oprezan mišljenje je direktora infektivne klinike dr Gorana Stevanovića.

Kompanija “Tesla” otpušta radnike sa ugovorima o radu na određeno vreme iz fabrika za proizvodnju automobila i akumulatora u Kaliforniji i Nevadi, rekla su tri zaposlena za CNBC, koja su dopise o otkazu podelila sa tom redakcijom.

Kako saznaje BIRN u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Oni su do ovih podataka došli na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone