Хектар њиве у војвођанском селу продат за 100.000 евра

field-4501040_960_720

Наскупљу њиву, чији је хектар продат за 100.000 евра код Бачке Тополе, нису купили највећи српски земљопоседници. Како сазнаје „Блиц Бизнис“, пољопривредно земљиште у војвођанском селу Гунарош од једног хектара, 11 ари и 65 квадрата, купило је физичко лице - Мађар који живи у Србији.
И мештани Гунароша, насеља у Северно-Бачком округу које има око 1.500 становника у око 600 домаћинстава, били су убеђени да је купац велики домаћи земљопоседник који се пољопривредом бави озбиљно и дужи низ година - тим пре што нису сазнали ни ко је "комшија" продавац.

Имена озбиљних привредника међу мештанима Гунароша, али и шире јавности, изашла су, наиме, у први план тим пре што је земљиште продато по цени која је и до десет пута већа од цене по којој се, иначе, продаје хектар у овом насељу, а реч је о око 10.000 евра. Други разлог је то што је у питању чисто пољопривредно земљиште, у центру комасационог подручја, које никако не може бити претворено у грађевинско“, каже извор „Блиц Бизниса“ и додаје, да је купац, на изненађење многих упућених, ипак, физичко лице.
Насеље Гунарош, скоро је потпуно насељено Мађарима. Они су према попису из 2002. године чинили 97, 2 одсто укупног етничког састава. Срба је тада, у овом насељу са укупно 1.400 становника, било тек осамнаест, Буњеваца троје, Хрвата двоје.

У последње три године цена пољопривредног земљишта у Србији бележи раст од око пет до седам процената годишње, наводи се у извештају Републичког геодетског завода.

У трговању пољопривредним земљиштем највиша просечна цена прошле године, од 10.300 евра, остварена је у Јужнобачком округу.

Највећа површина у промету пољопривредног земљишта, нешто више од 559 хектара, прошле године плаћена је 4,8 милиона евра на територији општине Нови Бечеј.

Пољопривредно земљиште у околини Новог Сада, Србобрана, Бечеја или Врбаса је између 9.000 и 10.000 евра, што је три пута више него у источној и јужној Србији.

У околини Београда оранице коштају у просеку 5.000 евра по хектару, у Шумадији и западној Србији до 4.000 евра за хектар, док је на југу и истоку средња вредност око 3.500 евра по хектару.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Истекао рок за пријаве за куповину ораница Пољопривредног комбината Београд. Према незваничним информацијама, стигла је једна понуда инвеститора, а реч је о српском огранку "Ал Дахре".

Руски пословни партнери заинтересовани су за српско свеже и прерађено воће и поврће, месне прерађевине, млечне производе, сокове, додатке у прехрани (глутен, декстрин), као и инвестирање у производњу воћа и поврћа (свеже салате) у Србији са циљем извоза у Русији и на друга тржишта.

Чешка Привредна комора почиње да прима пријаве за раднике из Србије након што је Влада те земље одлучила да убрза процес запошљавања страних радника, јавила је данас чешка национална тв.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета